Trump i Cruz podijelili četiri države, Rubiju sugerirano da se povuče

EPA/DAN ANDERSON

Kandidati za republikansku predsjedničku nominaciju Ted Cruz i vodeći u dosadašnjoj utrci Donald Trump podijeli su u subotu na predizborima četiri države, čime je ojačan Cruzov argument da predstavlja najbolju šansu stranke da se zaustavi newyorški milijarder u pokušaju pohoda na Bijelu kuću.

Trump i Cruz ostavili su daleko iza sebe floridskog senataora Marca Rubija kojemu je Trump sugerirao da se povuče iz utrke. “Mislim da je vrijeme da se povuče iz utrke”, rekao je Trump. “Želim Teda ‘jedan na jedan'”. Cruz je u subotu pobijedio u Kansasu i Maineu, dok je Trump dobio veće države – Louisianu i Kentucky te ostao u vodstvu pred izbore 8. studenoga, iako je u subotu Cruz ulovio više delegata.

I Cruz se zalaže za ‘jedan na jedan’. “Sve dok je više republikanskih kandidata, Trumpov put do nominacije je lakši, a to bi bila katastrofa za stranku, za konzervativce, za naciju”, rekao je Cruz i pozvao stranku da podrži njegovu kandidaturu.

Republikanski establišment ne želi Trumpa te smatra da će njegova populistička retorika koja izaziva podjele ukaljati ugled stranke i omogućiti demokratima da zadrže Bijelu kuću. Republikanci se zgražaju nad Tumpovim izjavama o izgradnji zida na granici s Meksikom, o deportiranju 11 milijuna imigranta bez papira i o privremenoj zabrani ulaska svim muslimanima u SAD.

 

  • Sljedeća velika prigoda, i možda ključna, bit će predizbori u utorak u Michiganu. Republikanci će glasovati u još tri države – Mississippi, Idaho i Hawaii.

 

Glasnogovornik Marca Rubija, koji je proveo posljednjih tjedan dana u oštrim osobnim napadima na Trumpa, rekao je da će senator ići dalje s jednim okom na 15. ožujku kada su izbori na njegovoj Floridi. Nakon toga sve će biti lakše, “sve će biti na našoj strani”, rekao je Alex Conant. Osim na Floridi, tog se dana glasuje i u Illinoisu, Ohiu, Missouriju i Sjevernoj Karolini.

Ako Trump dobije Floridu i Ohio, bit će ga gotovo nemoguće zaustaviti. U pitanju je ukupno 358 delegata u tih pet država koje glasuju 15. ožujka, uključivo 99 s Floride i 66 u Ohiju.

Dosad, prije subote, Trump je sakupio 319 delegata od 1237 koliko je potrebno za nominaciju. Cruz ih ima 226.

Cruz pak kaže da rezultati pokazuju da dobija zamah i da će uskoro stići Trumpa.

Na strani demokrata, Hillary Clinton dobila je Louisianu, a Bernie Sanders, senator iz Vermonta, Kansas i Nebrasku. Ti rezultati nisu bitnije promijenili odnos snaga i uvjerljivo vodstvo Hillary Clinton, bivše američke državne tajnice.

Clinton je napravila veliku razliku i Sanders će imati teškoće da je dostigne. Međutim, Sanders je jasno dao do znanja da ne namjerava okončati utrku za Bijelu kuću. “Imamo zamah. Imamo put prema pobjedi. Naša kampanja je tek počela”, rekao je u subotu nakon pobjeda u Kanzasu i Nebraski.

Za demokratsku nominaciju treba imati 2383 delegata, a Clinton je zasad u velikoj prednosti pred Sandersom.

Komentiraj