EPA/SHAWN THEW

Trump i Abe rješavaju pitanja trgovine i sigurnosti

Američki predsjednik Donald Trump i japanski premijer Shinzo Abe počeli su u petak dvodneve razgovore kojima je cilj zacementirati višedesetljetno savezništvo između SAD-a i Japana, dovedeno u pitanje u posljednje vrijeme zbog Trumpovih stajališta o trgovini i sigurnosti.

Abe je uoči sastanka s Trumpom pred članovina Američke trgovinske komore izjavio da s novim čelnikom SAD-a želi izgraditi odnos utemeljen na povjerenju.

“Želim svijetu jasno pokazati čvrsti japansko-američki savez”, izjavio je Abe.

Nakon sastanka u Ovalnom uredu Abe i Trump trebali bi održati konferenciju za novinare, zajedno ručati i potom otputovati u Palm Beach na Floridi gdje će uz igranje golfa provesti vikend u Trumpovu imanju Mar-a-Lago.

“Predsjednik uživa u njegovu društvu i želi ga ne samo bolje upoznati nego i izgraditi sjajne bilateralne odnose”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer.

Japanci su zabrinuti načinom na koji je Trump počeo svoj mandat, povlačenjem iz transpacifičkog trgovinskog ugovora i najavom da će preispitati stara američka savezništva i razmotriti nova.

U više od sedam desetljeća od poraza u Drugom svjetskom ratu, Japan je postao jedan od najvećih i najčvršćih američkih saveznika.

U Japanu je razmješteno 47 tisuća američkih vojnika, koji domaćinu jamče sigurnost, a svojoj domovini važnu stratešku poziciju na istoku Azije.

Dvije zemlje imaju i goleme trgovinske odnose, robna razmjena im vrijedi oko 200 milijarda dolara godišnje.

To Trumpa nije spriječilo da Japan svrsta u skupinu zemalja koja smanjuje vrijednost svoje valute i tako “iskorištavaju” Sjedinjene Države.

Ali Japance najviše brine Trumpova izjava iz kampanje da Japan ne plaća dovoljno za veliku američku vojnu nazočnost, što su Japanci protumačili kao naznaku da bi dio vojnika mogao povući.

Takve izjave izazvale su nemir u Tokiju u vrijeme jačanja vojne moći Kine, s kojom Japan ima nekoliko teritorijalnih sporova i drugih prijepora, te trajne nepredvidljivosti Sjeverne Koreje.

Komentiraj