Trump i Abe pokušat će postići konsenzus oko Sjeverne Koreje

EPA/FRANCK ROBICHON

Američki predsjednik Donald Trump i japanski premijer Shinzo Abe pokušat će u utorak pronaći zajednički jezik oko toga kako se nositi sa sjevernokorejskim nuklearnim izazovom, uz strah u Tokiju da bi Trump mogao biti sklon pružiti previše ustupaka Pjongjangu.

Abe bi trebao doći u Trumpovu rezidenciju Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi na dvodnevne razgovore kojima će prevladavati Sjeverna Koreja ali bi trebali pokrivati i trgovinu, odnose s Kinom i druge teme.

Oba čelnika vjerojatno će iskoristiti summit kako bi dobili pluseve na unutarnjem planu. Trumpa prate kontroverze povezane s istragom o ruskoj umiješanosti u izbore 2016., a Abe se bori s padom popularnosti zbog skandala oko sumnji u nepotizam.

Trump se usko povezao s Abeom tijekom 15 mjeseci na vlasti a odnose su učvrstili na golf terenima tijekom prethodnog Abeova posjeta Floridi prije više od godinu dana te Trumpova posjeta Tokiju prošlog studenog.

Trumpov pristanak na summit sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom koji bi se trebao održati krajem svibnja ili početkom lipnja na zasad nepoznatom mjestu izazvao je zabrinutost među japanskim dužnosnicima.

Japan želi da Trump izbjegne dogovor u okviru kojeg bi Pjongjang odustao od balističkih raketa koje bi mogle doseći SAD ali bi zadržao rakete kraćeg dometa koje su prijetnja Japanu.

Želi s druge strane da Trump potegne pitanje japanskih građana koje je davnih dana oteo režim u Pjongjangu.

Komentiraj