Trump će u govoru pred UN-om kritizirati neprijatelje i ohrabriti prijatelje

epa

Američki predsjednik Donald Trump kritizirat će svoje neprijatelje i ohrabriti prijatelje u svojem prvom govoru pred Općom skupštinom UN-a idući tjedan, kazala je u petak američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley.

Brifirajući novinare pred godišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a, Haley i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster zauzeli su oštar stav prema Sjevernoj Koreji, upozorivši da je vojna opcija moguća zbog njezina nuklearnog programa.

Trump će se na marginama sjednice sastati s brojnim svjetskim čelnicima, no njegovo obraćanje pred Općom skupštinom UN-a u utorak ujutro bit će njegova najbolja prigoda da objasni svoju vanjskopolitičku viziju utemeljenu na načelu “Amerika na prvom mjestu.”

“Osobno mislim da će udariti po pravim ljudima, zagrliti prave ljude i na kraju će SAD ispasti jako snažan”, rekla je Haley, govoreći o Trumpovu govoru.

Nije željela kazati hoće li Trump obećati da će SAD zadržati sadašnju razinu financiranja UN-a. Trump se žalio da SAD pokriva 22 posto UN-ova proračuna i gotovo 30 posto mirovnih misija.

Trump će tjedan započeti u ponedjeljak sastankom o reformi UN-a, a potom će se sastati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom s kojima će razgovarati o Iranu. Potom ima večeru s latinoameričkim čelnicima.

U utorak će se sastati s katarskim emirom, a u srijedu s čelnicima Jordana, palestinskih vlasti, Velike Britanije i Egipta.

Trump će se u četvrtak sastati s čelnicima Turske, Afganistana i Ukrajine, a nakon toga ručati s čelnicima Južne Koreje i Japana.

Sastanak s predsjednikom Venezuele Nicolasom Madurom, kojeg Bijela kuća smatra diktatorom, ne očekuje se, kazao je McMaster.

Komentiraj