EPA/SHAWN THEW

Trump će ove godine posjetiti Veliku Britaniju

Donald Trump će tijekom 2018. posjetiti Veliku Britaniju, potvrdio je London u četvrtak, nakon susreta američkog predsjednika i britanske premijerke Therese May u Davosu, u Švicarskoj.

“Premijerka i (američki) predsjednik su na kraju susreta zamolili svoje službe da se dogovore o pojedinostima predsjednikova posjeta Velikoj Britaniji krajem ove godine”, rekao je glasnogovornik Downing Streeta nakon susreta, ne rekavši hoće li to biti državni posjet.

“Posebne veze” Washingtona i Londona su zadnjih mjeseci na kušnji nakon teškoća koje su zaredale dolaskom na vlast američkog milijardera.

Trump je 12. siječnja otkazao posjet Velikoj Britaniji gdje je trebao otvoriti novo veleposlanstvo u Londonu. U obrazloženju svoje odluke kritizirao je mjesto izgradnje novog veleposlanstva, ali su neki promatrači to protumačili kao želju da izbjegne putovanje tijekom kojega bi ga mogli dočekati neprijateljski prosvjedi.

Američki predsjednik je na Twitteru kritizirao reakciju britanskih vlasti na terorističke napade u Velikoj Britaniji 2017., što je naljutilo Theresu May i gradonačelnika Londona Sadiqa Khana.

May je prije toga bila pozvala Trumpa u državni posjet Velikoj Britaniji.

Državni posjet obuhvaća mnoge počasti, pa i prijam kod kraljice Elizabete II. u Buckinghamskoj palači.

Poziv je u Velikoj Britaniji naišao na kritiku i ocijenjen je preuranjenim, a gotovo 1,9 milijuna ljudi je potpisalo peticiju kojom se traži da to bude običan posjet.

Komentiraj