EPA/ABIR SULTAN

Trump će otvaranju američkog veleposlanstva u Jeruzalemu prisustvovati putem videa

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak će se videovezom obratiti u prigodi otvorenja veleposlanstva Sjedinjenih Država u Jeruzalemu koji je priznao izraelskom prijestolnicom, rekao je u petak visoki američki dužnosnik.

“Predsjednik će se, koliko znam, obratiti uzvanicima videovezom”, rekao je novinarima veleposlanik SAD-a u Izraelu David Friedman, ali nije poznato hoće li poruka biti snimljena ili će se prenositi uživo.

SAD u ponedjeljak otvara veleposlanstvo u Jeruzalemu unatoč negodovanju međunarodne zajednice i Palestinaca. Priznavanje Jeruzalema izraelskom prijestolnicom i premještanje veleposlanstva iz Tel Aviva Trump je najavio 6. prosinca, u skladu s predizbornim obećanjem.

Američki predsjednik je bio izrazio želju da sudjeluje na svečanom otvorenju, ali će ga na kraju zastupati zamjenik državnog tajnika John Sullivan u pratnji Trumpove kćeri Ivanke i njezina supruga Jareda Kushnera, savjetnika Bijele kuće.

“Svi smo sretni i nestrpljivi da sudjelujemo na takvom povijesnom događaju”, rekao je veleposlanik u izjavi iz Tel Aviva.

Dodao je da očekuje dolazak “osamstotinjak ljudi”, među kojima će biti brojno izaslanstvo američkog Kongresa. Veleposlanstvo će privremeno biti u prostoru u kojemu je dosad bio američki konzulat dok se ne izgradi nova zgrada.

No istaknuo je da će svečanost biti “bilateralna”, američko-izraelska, umanjujući tako važnost informacije da mnogi diplomati drugih zemalja koje Jeruzalem ne priznaju izraelskom prijestolnicom, neće doći.

Friedman je dodao da ne zna ništa o eventualnim susretima američkog izaslanstva i palestinskih čelnika. Potonji nakon 6. prosinca odbijaju svaki kontakt s Amerikancima u vezi s mirovnim procesom s Izraelom ocjenjujući da Trump više ne može biti valjan posrednik.

Komentiraj