EPA/ANDREW HARRER

Trump će odrediti visoke carine na uvoz čelika i aluminija

Američki predsjednik Donald Trump je najavio u četvrtak da će odrediti visoke carine na uvoz čelika i aluminija u Sjedinjene Države, uz opasnost da izazove trgovinski rat sa svojim glavnim trgovinskim partnerima, od kojih su neki odmah reagirali.

“Objavit ću ih sljedećeg tjedna”, rekao je Trump u Bijeloj kući tijekom susreta s američkim proizvođačima čelika i aluminija i dodao da će ti porezi biti dugo primjenjivani.

Američki predsjednik je spomenuo carinske stope od 25 posto za čelik i 10 posto za aluminij, ali nije precizirao na koje se zemlje to odnosi.

Europska unija “će oštro i proporcionalno reagirati u obrani svojih interesa”, odgovorio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i dodao da će Komisija sljedećih dana predstaviti prijedlog protumjera Sjedinjenim Državama, prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) radi uravnoteženja situacije.

Kanadski  ministar međunarodne trgovine Francois-Philippe Champagne je upozorio na “neprihvatljivost” mogućih carinskih pristojbi koje odrede Sjedinjene Države.

“Morate obnoviti vaše industrije”, rekao je Trump industrijalcima koje je primio i objasnio da jeftini uvoz u Sjedinjene Države uništava američke tvrtke i radna mjesta.

To se zbiva dok je gospodarski savjetnik kineskog predsjednika Liu He u posjetu Washingtonu. Predviđen je njegov susret s dužnosnicima Bijele kuće, ali ne i s predsjednikom, navode američki izvori.

Donald Trump se do 11. travnja treba izjasniti o mjerama na uvoz čelika i do 19. travnja za aluminij.

Komentiraj