EPA/JUSTIN LANE

Trump će objaviti da se SAD povlači iz Pariškog sporazuma o klimi

Američki predsjednik Donald Trump će tijekom večeri objaviti da se Sjedinjene Države povlače iz Pariškog sporazuma o klimi i pritom će slijediti UN-ovu proceduru što će pojtrajati do četiri godine, objavili su izvori u četvrtak na koje se pozivaju agencije.

Donald Trump će svoju odluku službeno obznaniti u 21.00 sat u Bijeloj kući. Sporazum o ograničavanju rasta prosječne temperature u svijetu dio je naslijeđa Baracka Obame što je Trump u izbornoj kampanji obećao preispitati u ime zaštite radnih mjesta u SAD-u.

Trump će najaviti da će pri povlačenju SAD-a iz svjetskog sporazuma o klimi postupiti prema proceduri Ujedinjenih naroda, a to bi moglo potrajati do četiri godine, rekao je izvor iz Kongresa za agenciju Reuters.

Predsjednik će kazati da je Pariški sporazum “prevelik trošak za američki narod”, stoji u dokumentu u koji je Reuters imao uvid.

On će reći da ispunjava izborno obećanje “o stavljanju američkih radnika na prvo mjesto” i da se nada “postići bolji sporazum”, javlja Reuters prije obraćanja predsjednika u Ružičnjaku Bijele kuće.

Trump se ipak tjednima dvoumio, a mnogi protagonisti na međunarodnoj pozornici (ponajprije Kina i Europska unija), u poslovnom svijetu i u samoj njegovoj administraciji, pozvali su ga da preispita svoje stajalište i upozoravali zadnjih dana kako se žurno mora reagirati zbog zagrijavanja koje je u tijeku.

Mitt Romney, bivši republikanski kandidat za Bijelu kuću 2012., ocijenio je da je odlukom o Pariškom sporazumu “u pitanje dovedeno i mjesto Amerike kao svjetskog lidera”.

SAD je nakon Kine najveći ispuštač stakleničkih plinova u svijetu.

Komentiraj