Trudeau lošim smislom za šale i odijevanje razočarao Kanađane

Kanadski premijer Justin Trudeau doveo se u veliku političku nepriliku samo nekoliko tjedana prije izbora zbog lošeg smisla za humor i odijevanje, što mu ni prije nije išlo u prilog, a sada je dovelo do optužbi da je rasno neosjetljiv.

Trudeau (47), otvoreni zagovornik kanadskog multikulturalizma, više se puta ispričao što je nosio tamnu šminku na zabavi na temu Arapskih noći 2001. kada je bio 29-godišnji profesor na privatnoj školi u Vancouveru.

Snimka koja je objavljena u srijedu navečer prikazuje ga odjevenog u turban i bijelu halju, a lice mu je premazano tamnom šminkom. “Odjenuo sam se u Aladinov kostim i stavio šminku. Nisam trebao”, rekao je novinarima nakon što je fotografija objavljena u Timeu.

Nova video snimka s početka 1990-ih na kojoj također ima crno lice objavljena je u četvrtak.

Skandal bi mogao uništiti njegove izglede da bude ponovno izabran na parlamentarnim izborima 21. listopada na kojima ima ozbiljne suparnike u oporbenim konzervativcima.

Kritičari izražavaju nevjericu da je sin bivšeg liberalnog premijera Pierrea Trudeaua, oca multikulturalizma u Kanadi, mogao biti tako neosjetljiv.

Trudeau, koji je rekao da neće podnijeti ostavku, objasnio je da tada nije shvaćao kako je to bilo uvredljivo i zatražio je od sugrađana oprost.

Njegov smisao za odijevanje također ga je već doveo u neugodnu situaciju. On i njegova obitelji odjenuli su niz odjevnih kombinacija tijekom službenog posjeta Indiji 2018. koje su izazvale prijezir kritičara koji su ocijenili da su presvečane.

Ima i loš smisao za humor.

“Nemam nužno najbolju reputaciju po šalama… Ne bih smio zbijati šale čak ni kada mislim da su smiješne”, rekao je jednom prilikom novinarima nakon što su ga danima ismijavali zbog jedne loše šale.

Njegovi liberalni suradnici smatraju da on time prikriva svoju stidljivost i da su mu loše šale svojevrstan obrambeni mehanizam.

“Ne mislim da je rasist. Mislim da se, da budem iskren, voli dotjerivati”, rekao je jedan liberalni strateg. “On se poigrava osobnostima i načinima pojavljivanja u javnosti većinu svojeg javnog života.”

Trudeau je novinarima u četvrtak pokušao objasniti da nije shvaćao da loše postupa jer je odrastao u privilegiranim uvjetima.

“To nije bila dobra ideja. Bila je grozna”, rekao je. “Moram priznati da sam razočarao ljude.”

Neki oporbeni političari, međutim, smatraju da je jednostavno licemjeran.

Komentiraj