EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

TRUDEAU Kanada se povlači iz borbenih zadaća u Iraku i u Siriji

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je u ponedjeljak da će Kanada povući šest borbenih zrakoplova koji su gađali ciljeve u Iraku i u Siriji, čime bi se završila sporna borbena uloga te zemlje u međunarodnoj koaliciji protiv militantne skupine Islamske države.

Trudeauovi liberali su pobijedili na parlamentarnim izborima u listopadu 2015. obećavši da će povući borbene zrakoplove, ali su saveznici nezadovoljni tom odlukom. Bombardiranje je počelo u travnju 2015. u vrijeme prethodne konzervativne vlade.

“U svakoj misiji morate napraviti izbor. Ne možemo sve napraviti. U našoj odluci nas je vodila želja da napravimo najbolje što možemo kako bismo pomogli tom području i to na ispravan način”, rekao je kanadski premijer na novinskoj konferenciji.

“Narod koji je IS (Islamska država) svakodnevno terorizirao ne treba našu osvetu, nego našu pomoć”.

  • Kanada će završiti borbene zadaće do 22. veljače, ali će zadržati dva izviđačka zrakoplova na tom području, kao i zrakoplov za opskrbu gorivom te utrostručiti broj vojnika koji obučavaju kurdske borce na sjeveru Iraka, sa sadašnjih 70 na dvjestotinjak, priopćila je vlada.

Kanadska odluka dolazi u času kada je sirijska vojska u ponedjeljak napredovala prema turskoj granici u velikoj ofenzivi uz pomoć Rusije i Irana, što je jedan od najvećih preokreta tijekom rata koji je pridonio miniranju prvih mirovnih pregovora na dvije godine koji su propali prošlog tjedna prije nego su ozbiljno počeli.

Trudeau je kazao da će nova vojna misija potrajati barem dvije godine, nakon čega će se preispitati. Rekao je da je kanadsko iskustvo u Afganistanu pokazalo da je najbolje način promicanja dugoročne stabilnosti pomoći tamošnjem narodu u borbi da vrate svoj teritorij.

Sklonost Kanađana prema stranim vojnim misijama pala je nakon desetogodišnjeg sudjelovanja u misiji u Afganistanu koja se završila 2011. i u kojoj je poginulo 158 kanadskih vojnika.

Komentiraj