TRUDEAU: ‘EU i Kanada moraju predvoditi svjetsku trgovinu’

FaH

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je u četvrtak da je snažna Europska unija koristila cijelom svijetu te da taj savez i njegova država trebaju predvoditi međunarodno gospodarstvo u ovim izazovnim vremenima.

Trudeau je u govoru Europskom parlamentu poručio da je Unija model bez presedana za mirnu suradnju. Tim se govorom udaljio i od Sjedinjenih Država pod vladavinom Donalda Trumpa koji je propitkivao vrijednost i budućnost europskog saveza, kao i od Velike Britanije koja ga je odlučila napustiti.

Djelotvoran europski glas na svjetskoj pozornici nije samo dobar, nego i esencijalan, istaknuo je kanadski premijer.

“Vi ste vitalan igrač u nošenju s izazovima s kojima se kolektivno suočavamo kao međunarodna zajednica”, rekao je Trudeau europskim zastupnicima dan nakon što su prihvatili trgovinski sporazum CETA.

“Doista, cijelom svijetu koristi snažna Europska unija”, naglasio je.

Kanadski premijer koji će posjetiti i Njemačku istaknuo je da Kanada i Europska unija dijele vjeru u demokraciju, transparentnost i vladavinu prava, u ljudska prava, inkluziju i različitost.

“Znamo da u ovim razdobljima moramo odabrati voditi međunarodno gospodarstvo, a ne biti podložni njegovom hirovima”, rekao je Trudeau i dodao kako su obje strane pokazale da cijene trgovinu i  vjeruju da ona može donijeti blagostanje njihovim građanima.

Kanada i Europska unija su se donošenjem trgovinskog sporazuma suprotstavili Trumpu koji je povukao SAD iz Transpacifičkog sporazuma (TPP) i želi ponovno pregovarati o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA).

CETA je za Kanadu važna jer smanjuje njezinu ovisnost o susjednom SAD-u kao tržištu za izvoz. Za EU ona znači prvi trgovinski sporazum s nekom članicom G7 te predstavlja uspjeh u vrijeme kad je kredibilitet saveza stavljen u pitanje zbog britanske odluke da izađu iz njega.

Trudeauov govor na engleskom i francuskom dobro je prihvaćen među zastupnicima u Strasbourgu jer je signalizirao odmak od Trumpova SAD-a i Londona u kojem pobornici Brexita tvrde da će se Britanija povezujući se s dijelovima svog nekadašnjeg carstva moći održati razinu izvoza jednom kad ta država izađe iz Europske unije.

I Kanada i EU moraju raditi na tome da CETA, koja će na snagu stupiti za nekoliko mjeseci, doprinese stanovništvu.

“Ako uspijemo, CETA će postati model za sve buduće ambiciozne trgovinske sporazume. Ako ne, ovo bi mogao biti zadnji. Zato nemojte griješiti, ovo je važan trenutak za sve nas”, zaključio je kanadski premijer, dodavši da trgovina mora biti inkluzivna, te da od nje moraju profitirati svi, a ne samo nekolicina najsretnijih.

Komentiraj