epa

“Trovanje Skripala nervnim agensom gnusno i neprihvatljivo”

Britanski državni ministar za Europu i američki kontinent Alan Duncan izjavio je u petak u Sarajevu kako je nedvojbeno da Rusija snosi odgovornost za trovanje nervim agensom bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala na britanskom tlu te da je stoga protjerivanje ruskih diplomata potpuno primjereni postupak.

“Znamo podrijetlo nervnog bojnog otrova. Znamo da je on zabranjen i da je njegovo posjedovanje protivno konvencijama o kemijskom naoružanju. Ovaj agens je uporabljen i to je gnusno i neprihvatljivo”, kazao je Duncan novinarima tijekom službenog posjeta Bosni i Hercegovini.

Nakon što je istraga utvrdila kao su Skripal i njegova kći otrovani nervim agensom pod nazivom novičok koji je predstavljao dio ruskog kemijskog arsenala britanska je vlada odličila sankcionirati Moskvu i protjerati sa svog teritorija 23 ruska diplomata.

Odluku Londona podržale su sve utjecajnije članice Europske unije te američki predsjednik Donal Trump.

Ministar Ducan kazao je u petak kako su moguća samo dva scenarija: ili su Rusi ciljano pokušali ubiti svog bivšeg agenta i njegovu kćer ili su pak jednostavno “izgubili” otrov kojega po međunarodnim konvecijama nisu ni smjeli posjedovati.

“To nije rizik samo za Ujedinjeno Kraljevstvo nego i za cijeli svijet koji je zabranio te bojne otrove čije uporabu nismo vidjeli na evropskom tlu još od 1945.”, kazao je britanski dužnosnik

Duncan je u Sarajevu s bosanskihercegovačkim dužnosnicima razgovarao o pripremama za summit Berlinskog procesa koji će se održati u Londonu u srpnju a ima za cilj pružiti potporu državama zapadnog Balkana u provedbi reformi nužnih za pridruživanje Europskoj uniji.

Duncan je kazao kako bez obzira na Brexit Velika Britanija “neće okrenuti leđa” zapadnom Balkanu i ostat će aktivno angažirana u tom dijelu svijeta.

Komentiraj