Troskot: “Do kraja mandata napravit ću suvremeni zdravstveni centar u Španskom”

Mostov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Zvonimir Troskot posjetio je u srijedu gradsku četvrt Stenjevec te najavio razvoj suvremenog zdravstvenog centra u Španskom koji će odgovoriti na potrebe rastućeg stanovništva.

Na Svjetski dan zdravlja, Troskot je upozorio na rast broja stanovnika Stenjevca na više od 60 tisuća, po čemu ta četvrt spada u rang Slavonskog Broda, Karlovca ili Pule, gradova koji imaju svoje opće bolnice i domove zdravlja koji u potpunosti obuhvaćaju sve djelatnosti na razini primarne zdravstvene zaštite.

Unatoč tome, kako je rekao, Stenjevec umjesto suvremenog zdravstvenog centra ima jedno sklepano zdanje koje ne zadovoljava potrebe lokalnog stanovništva čiji je broj višestruko porastao zadnja tri desetljeća.

Napomenuo je da, primjerice, Dom zdravlja Špansko ima šest timova obiteljske medicine, pet timova dentalne medicine, jednog ginekologa, tri pedijatra, šest patronaža, jednog doktora školske preventive i jednu ljekarnu u zakupu.

“Kad ove brojke usporedimo s potrebama 60 tisuća ljudi vidljivo je da imamo bitno reduciran opseg djelatnosti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti”, rekao je Troskot.

Domu zdravlja Špansko nedostaje laboratorijska i radiološka dijagnostika, što, istaknuo je, bitno umanjuje kvalitetu pružene zdravstvene skrbi.

Profitirat će i Stenjevec

Najavio je da će, ukoliko bude izabran, do kraja mandata napraviti suvremeni zdravstveni centar u Španskom koji će imati novu zgradu, osnažene timove primarne zdravstvene zaštite upotpunjene radom specijalističko konzilijarnih djelatnosti (kardiolozi, dermatolozi, logopedi i gastroenterolozi) i s novim laboratorijima koji će pospješiti sve zdravstvene usluge.

“Stenjevec mora dobiti novu zgradu Doma zdravlja u Španskom. Napravili bismo i medicinsko-biokemijski laboratorij i radiološku dijagnostiku (RTG, CT dijagnostika, mamografija…). To je imperativ je bez kojeg je nemoguće na ozbiljan i odgovoran način skrbiti o zdravlju stanovnika četvrti Stenjevec”, naglasio je Troskot.

Komentiraj