Najmanje su trojica Palestinaca poginula, a stotine su ozlijeđene nakon molitve petkom u sukobu izraelske policije i prosvjednika u istočnom Jeruzalemu i na okupiranoj Zapadnoj obali.

Napetosti se pojačavaju u zadnjih tjedan dana nakon napada u kojemu su 14. srpnja poginula dvojica izraelskih redarstvenika u staroj gradskoj jezgri u Jeruzalemu.

Izrael, koji tvrdi da je oružje napadača bilo skriveno na Brdu hrama koje Palestinci zovu Plato džamija, odlučio je zatim na ulazu na to krajnje osjetljivo područje postaviti detektore metala, što je razbjesnilo Palestince.

Usto je izraelska policija, kako bi spriječila izgrede, odlučila iznimno zabraniti ulazak u stari grad muškarcima mlađim od 50 godina.

Palestinsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je da je jedan Palestinac ubijen u sukobu s izraelskim snagama u četvrti Al Tur u istočnome Jeruzalemu.

Drugi je ustrijeljen u četvrti Ras al Amoud, također u istočnom Jeruzalemu, a treći je umro pogođen metcima u prsni koš u Abou Disu, na okupiranoj Zapadnoj obali, dodaje ministarstvo, ne navodeći pojedinosti o okolnostima pogibije u potonja dva slučaja.

Crveni polumjesec, palestinska spasilačka služba, izvijestila je o 450 ranjenih u sukobima u istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali, među kojima ih je 110 ranjeno u starome gradu.

Izraelska policija uvela je prošli vikend oštre mjere sigurnosti, nakon napada na policajce kod Brda hrama.

Otad svakodnevno traju prosvjedi i sukobi izraelske policije i Palestinaca koji osuđuju postavljanje detektora metala.

Vlada premijera Benjamina Netanyahua odlučila je u četvrtak navečer da neće ukloniti detektore.

Komentiraj