Trojica alpinista nestali pri usponu na K2. Drugi najviši vrh svijeta često uzima živote

Pakistanski vojni helikopteri treći dan zaredom nastavljaju u ponedjeljak potragu za troje alpinista nestalih prilikom uspona na drugu najvišu planinu na svijetu K2. Nažalost, sve više splašnjavaju nade u njihovo preživljavanje u ekstremnim uvjetima koji vladaju u najvišem gorju na svijetu.

Tristo metara od vrha

Četrdesetpetogodišnji Pakistanac Muhamad Ali Sadpara, 47-godišnji Islanđanin John Snorri i 33-godišnji Čileanac Juan Pablo Mohr posljednji su put viđeni u petak oko podne na dionici smjera koji se smatra najtežim dijelom uspona, tzv. uskom grlu (Bottleneck) – strmom i tijesnom usjeku tek 300 metara udaljenom od vrha K2 na 8611 metara nadmorske visine.

Sadpara, jedan od najboljih pakistanskih alpinista koji se popeo na osam najviših planina na svijetu, na K2 je krenuo s 20-godišnjim sinom Sajidom Sadparom, no otac ga je “vratio natrag” zbog problema s maskom za kisik

Sajid se spustio u logor ispod “Bottlenecka”, vjerujući da je trojac dosegao vrh te da će se uskoro spustiti.

“U šatoru sam cijelu noć imao upaljenu lampu kako na silasku ne bi promašili logor”. rekao je.

Kazao je da su šanse za preživljavanje po zimi na 8000 metara više od dva ili tri dana “gotovo nikakve” te se nada da će se nastaviti operacije potrage za tijelima njegovog oca i dvojice ostalih alpinista.

Zimski uspon na K2

Ovo je drugi pokušaj te skupine da uspješno ostvari zimski uspon na K2. Do sada su ove sezone živote izgubila trojica alpinista.

Pakistanski spasioci su 5. veljače pronašli tijelo bugarskog penjača Atanasa Skatova.

Sredinom siječnja je prva nepalska ekspedicija od 10-orice Šerpa uspjela u do tada neviđenom pothvatu – zimskom usponu na K2, vrhu smještenom na granici Kine i Pakistana.

Predvodio ih je bivši Gurka i pripadnik britanskih specijalnih vojnih snaga Nirmal Purja koji je prethodno u samo šest mjeseci popeo svih 14 vrhova iznad 8000 metara.

Na K2 su se popeli po Abruzzijevom grebenu, na temperaturi od minus 40 stupnjeva Celzijusa, ali srećom uz lagani vjetar i po vedrom sunčanom danu.

Nirmal Purja, poznat po nadimku Nimsdai, popeo se na K2 bez pomoći boca s kisikom. U svom jučerašnjem postu na Instagramu rekao je da “teška srca iščekuje vijest o tim sjajnim dečkima” s kojima ga vežu “neke velike priče i uspomene”.

Penjači stradavaju

Isti dan kada su se Šerpe popele na K2, život je na toj planini ostavio 49-godišnji španjolski alpinist Sergio Mongote, a mjesec dana prije njega i Amerikanac Alex Goldfarb-Rumyantzev.

Godine 2008. u samo dva dana je na K2 poginulo 11 penjača.

Komentiraj