Troje sudaca bilo za javnu sjednicu: “Lijepo je vrijeme, mogli smo zasjedati i vani”

 

Troje sudaca Ustavnog suda bila su za javnu raspravu o odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite – Andrej Abramović, Goran Selanec i Lovorka Kušan.

Sudac Abramović nakon sjednice novinarima je objasnio dio argumenata koje su iznijeli njihovi kolege koji su bili protiv.

“Postavila se sumnja oko pogodnosti dvorane s obzirom na trenutnu zdravstvenu situaciju, mi smo rekli da nije ta dvorana jedina u gradu, a prema propisima, Ustavni sud zasjeda u Zagrebu, dakle bilo gdje u Zagrebu. Druga tijela koja imaju potrebe za većim dvoranama, odaberu druge dvorane, barem to danas nije problem, a lijepo je i vrijeme, mogli smo zasjedati i vani”, rekao je Abramović.

Sudac Selanec je kazao da neće biti niti javne rasprave o odluci suda o odlukama Stožera.

“Mi smo smatrali da određena pitanja, koja rade procjep u društvu, jer Ustavni sud ima potrebu stabilizirati ustavni poredak, a ova pitanja dovode do dubokog procjepa unutar društva, unutar institucija, pa i unutar same izvršne vlasti i da bi to trebalo raspraviti s uglednim stručnjacima, strankama i da bi mi od toga imali koristi. Smatrali smo da treba javna rasprava, da javnost ima uvid u sve argumente koji bi se iznijeli”, rekao je Selanec i dodao da je taj prijedlog odbijen.

Što se tiče mogućnosti javnih sjednica Ustavnog suda u budućnosti, Abramović je rekao da to pokušavaju uspostaviti. “To što ovaj put nismo uspjeli, ne znači da nećemo u budućnosti. Kad bi mediji pokazali interes, kao što su ga pokazali danas, moguće da bi se u budućnosti ta praksa mogla i promijeniti”, rekao je.

Ustavni sud odlučio: Novinari ne mogu na sjednicu o odlukama Stožera

Komentiraj