FaH

Troje sirijske djece utopilo se kod libijske obale

Među petero utopljenika čija su tijela izvučena iz mora blizu libijske obale, dvoje je sirijske djece i troje odraslih, dok tijelo petogodišnjeg dječaka nije pronađeno,  rekla je humanitarna spasilačka skupina u petak.

Tijela dviju djevojčica u dobi osam mjeseci i pet godina, izvučena su iz mora oko 22 nautičke milje od Libije u četvrtak nakon što se malo plovilo  na kojemu je bilo 27 Sirijaca prevrnulo i potonulo, rekli su pripadnici humanitarne skupine MOAS.

Talijanska obalna straža objavila je da je iz Sredozemnog mora u četvrtak spasila 534 migranata, a da je pet tijela izvukla iz mora.

Tijela dviju žena i muškarca također su pronađena, ali petogodišnji dječak koji je bio na čamcu kad je plovilo potonulo, nije pronađen, javio je MOAS.

MOAS ima dva spasilačka čamca za operacije spašavanja u Sredozemlju između Italije i Libije.

Prošle godine sirijski izbjeglice koji su nastojali doći do Europe pokušavali su to u ploveći u čamcima iz Turske do grčkih otoka. Te su rute zaustavljene prošle godine prisilivši izbjeglice na dulje i opasnije putovanje iz Sjeverne Afrike u Italiju.

Tisuće djece ubijene su u sirijskome građanskom ratu koji traje već pet godina i više od 3000 migranata umrlo je dosad u Sredozemnom moru, procijenila je Međunarodna organizacija za izbjeglice.

Oko četvrtinu od ukupnog broja migranata koji su u čamcima stigli u Italiju, a procjenjuje se da ih je ove godine stiglo 100.000, jesu djeca, rekao je UNHCR.

Komentiraj