Troje astronauta vratilo se iz svemira, zatekao ih potpuno drugačiji planet

Troje astronauta vratilo se sa Međunarodne svemirske postaje (ISS) i pronašli potpuno drugačiji planet s kojeg su otišli prošle godine.

Astronautima je izolacija poznata stvar. Rus Oleg Skrypochka i Amerikanka Jessica Meir otputovali su sa zemlje u rujnu 2019. godine, puno prije pojave koronavirusa. Amerikanac Andrew Morgan na ISS-u je bio od srpnja 2019. godine.

Pandemija koronavirusa promijenila je uobičajenu rutinu povratka za astronaute. “Nevjerojatno je vidjeti ovakvu Zemlju. Gore, iz svemira, naš planet izgleda predivan kao i uvijek. Teško je povjerovati kakve su se sve promjene dogodile otkako smo otišli”, rekla je Meir u jednom video intervjuu, piše BBC.

Spomenuti astronauti vratili su se ovih dana, Skrypochka i Meir u svemiru su bili 205 dana, a Morgan 272 dana.

Na Twitter profilu ISS-a opisano je kako se ekipa broda Soyuz razdvojila u tri modula prije nego što su došli u zemljinu atmosferu i stvorili ‘plazma trag’ u petak. Kapsula je potom uspješno sletjela u Kazahstan.

Američka svemirska agencija NASA objavila je video astronauta, koje je dočekala spasilačka ekipa u punoj zaštitnoj opremi. Spasilačka ekipa bila je u strogoj karanteni i testirali su se na koronavirus prije nego što su pokupili astronaute, kako bi osigurali da ih neće zaraziti.

U normalnim okolnostima spasilačka ekipa astronaute bi odvela do najbliže zračne luke, odakle bi ovi odletjeli svojim kućama. Ali, u Kazahstanu je izvanredno stanje i sve su zračne luke zatvorene. Ovako ih čeka puno duži put kućama. Prvo će u Rusiju, odakle će Amerikance pokupiti zrakoplov NASA-e.

Zamjenska ekipa koja je 9. travnja otputovala na ISS također je prošla striktne zaštitne mjere kako bi se izbjegao ‘izvoz’ koronavirusa u svemir. Dva Rusa i Amerikanac proveli su mjesec i pol u strogoj karanteni prije polaska.

ISS kruži oko Zemlje od 1998. godine. U projekt su uključeni SAD, Rusija, Japan, Kanada i Europska svemirska agencija.

Komentiraj