Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

TROGIR Proslava osam stoljeća franjevaštva

Otkrivanjem kipa Svetom Franji ispred crkve Gospe od Anđela u Trogiru i unošenjem njegovih relikvija u tu crkvu u trajno vlasništvo te misnim slavljem i procesijom trogirskim ulicama u petak je na večer obilježena 800. godišnjica franjevačkog samostana u tom gradu kojim je počelo širenje franjevaštva u hrvatskim krajevima.

Kip Svetom Franji otkrila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Mirjana Petir koja je bila angažirana u predstavljanju 800. godišnjice Franjevačkog samostana u Trogiru u Europskom parlamentu.
“Župnik trogirske župe Gospe od Anđela Stipan Bodrožić je u Europskom parlamentu predstavio ovu veliku obljetnicu 800 godina od dolaska Sv. Franje u Trogir, a to je za nas velik čast jer Sv. Franjo je osim Svete zemlje, jedino posjetio još Hrvatsku u Trogiru”, rekla je Petir.
Po njezinim riječima, svakom vjerniku u Hrvatskoj puno znači da će se relikvije Sv. Franje nalaziti u Trogiru. Podsjetila je kako je i sadašnji papa uzeo Franjino ime, a i blaženi Alojzije Stepinac bio je trećeredac i štovatelj Sv. Franje.
Ravnatelj Nadbiskupijske klasične gimnazije u Splitu don Josip Dukić je prigodom blagoslova kipa Sv. Franje istaknuo kako klečeći položaj kipa simbolizira Franjinu poniznost.
“Sveti Franjo klečeći poziva na poniznost, a to je poziv na kršćanski stil života”, rekao je don Dukić.
Na ulazu crkvu Gospe od Anđela ispisane su riječi Sv. Franje: “Braćo moja, sve vas želim poslati u raj.” Te su njegove riječi, kako je istaknuto, i moto obilježavanja 800. godišnjice franjevaštva u Trogiru.
Središnje misno slavlje u povodu ove obljetnice predvodio je fra Miljenko Hontić, izaslanik generalnog ministra franjevaca konventualaca koji je u trogirsku župu i donio relikvije Sv. Franje Asiškog.
On je u propovijedi također naglasio kako je Hrvatska jedina zemlja, osim Svete zemlje, koju je Franjo Asiški posjetio izvan svoje domovine Italije.
“Kako to drugačije protumačiti nego kao Božji dar našoj Domovini i našem narodu”, rekao je Hontić. Po njegovim riječima, trajno donošenje relikvija Sv. Franje u Trogir znači njegov “ponovni dolazak u našu Domovinu.”
“Tako će Kristova ljubav i dobrota moći oplemeniti i blagoslivljati cijelu našu Domovinu, a to nam je posebno na srcu u ovim kriznim i teškim vremenima u kojima živimo”, poručio je Hontić u propovijedi.
Relikvije koje će trajno boraviti u Trogiru, kako je rečeno, “prvog su stupnja, dio kostiju Svetoga Franje,” odnosno radi se “o čestici iz autentičnih relikvija iz tijela Sv. Franje,” čiji se zemni ostaci nalaze u bazilici u Asizu.
Ljudevit Maračić, franjevac konventualac iz Zagreb, koji je bio angažiran na dobivanju ovih relikvija Sv. Franje u trajno vlasništvo crkvi Gospe od Anđela u Trogiru, objasnio je kako su franjevci konventualci iz Hrvatske zatražili dobivanje zemnih ostataka Sv. Franje u povodu 800. godišnjice franjevaštva u Trogiru, to jest u našim krajevima.
“Franjevci konventualci su čuvari bazilike u Asizu, u kojoj je pokopan Sv. Franjo, oni su postupili velikodušno i prihvatili naš zahtjev,” rekao je Maračić novinarima u Trogiru.
Među nazočnima na svečanosti u Trogiru bili su, među ostalim, i saborski zastupnici Željko Glasnović i Bruna Esih. Glasnović je novinarima rekao kako je obilježavanje 800. obljetnice franjevaštva u Trogiru “veličanstven stvar.”
“Ova proslava označava kako su Hrvati 800 godina čuvali našu vjeru, identitet i kršćanske korijene koji su temelj Europe”, kazao je Glasnović
U povodu proslave 800. obljetnice prvog samostana franjevaca i crkve Gospe od Anđela u Trogiru, u tom je gradu u četvrtak i petak održan i Međunarodni znanstveni skup posvećen toj obljetnici.

Komentiraj