Kineski predsjednik Xi Jinping doputovao je u petak poslijepodne u Srbiju i izrazio je nadu da će njegov trodnevni posjet biti uspješan te da će “otvoriti novu povijesnu stranicu razvoja odnosa između Kine i Srbije”.

Predsjednički Boeing 747-400 Air Chine sletio je u zračnu luku Nikola Tesla uz počasnu pratnju zrakopolova srbijanske vojske koji su ga pratili od ulaska u srpski zračni prostor.

U zračnoj luci kineskog predsjednika su dočekali predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić i predsjednica Skupštine Maja Gojković, te šef diplomacije Ivica Dačić.

U govoru na beogradskom aerodromu kineski predsjednik poručio je kako vjeruje da će njegov posjet Srbiji biti uspješan i “otvoriti novu povijesnu stranicu razvoja odnosa između Kine i Srbije”.

Nikolić je naglasio da prijateljstvo Srbije i Kine neprekidno traje već desetljećima i da “sad, kada se Srbija reformira i oporavlja svoje gospodarstvo, Kina joj jasno i nedvojbeno pruža ruku prijateljstva”.

“Srbija to izuzetno cijeni i tu ruku prijateljstva neće zloporaabiti. Nama nisu potrebne nikakve posebne privilegije, već samo mogućnost da vlastitim trudom i radom, uz pomoć prijatelja iz Kine i iz cijelog svijeta, uz pomoć investicija naših prijatelja, omogućimo bolji život našim građanima i izgradimo Srbiju kao modernu i uređenu državu, kao što je to i Kina”, istaknuo je srbijanski šef države dočekujući visokog gosta iz Kine, naglasivši kako “danas počinje nova etapa prijateljskih odnosa dviju zemalja”.

U kineskom izalsanstvu je oko 200 ljudi, o njihovoj sigurnosti brine više od 5.000 policajca i agenata službi sigurnosti, a posjet je izazvao veliku medijsku pozornost jer je za prećenje trodnevnog boravka kineskog predsjednika u Srbiji akreditirano oko 800 novinara, kamermana i fotoreportera.

Komentiraj