Kolumbijske vlasti objavile su da je zrakoplovnu nesreću u Kolumbiji preživjela još jedna osoba, također brazilski nogometaš, a Brazil je proglasio u utorak trodnevnu nacionalnu žalost.

Šesti preživjeli je brazilski nogometaš  Helio Hermito Zampier Neto čije je spašavanje upravo u tijeku, priopćio je kolumbijski Državni ured za upravljanje katastrofama (UNGRD) dodajući da nije isključeno da ima još preživjelih.

Brazil je u utorak proglasio zbog zrakoplovne nesreće u Kolumbiji u kojoj je poginulo više od 70 osoba osoba, među kojima velik dio brazilske nogometne momčadi Chapecoensea.

“Predsjednik Michel Temer je proglasio trodnevnu žalost”, objavio je predsjednički ured na Twitteru nakon pada zrakoplova koji je poletio iz Sao Paula, usput se zaustavio u Boliviji i srušio u ponedjeljak navečer blizu Medellina. U zrakoplovu je bila 81 osoba, a prema posljednim podacima šest je preživjelo nesreću.

Kolumbijske vlasti su ranije priopćile da je nesreću preživjelo pet osoba – trojica nogometaša brazilskog prvoligaša Chapecoense, klupski fizioterapeut i stjuardesa, a da je ostalih 76 putnika i članova posade poginulo. Nogometaši Alan Luciano Ruschel, Marcos Danilo Padilha i Jacson Ragnar Follmann, fizioterapeut Rafael Correa Gobbato i stjuardesa Ximena Suarez nalaze se u bolnicima u blizini mjesta pada zrakoplova.

Nogometaši brazilskog prvoligaša Chapecoensea putovali su na prvu utakmicu finala kupa Sudamericana, južnoameričkog ekvivalenta Lige Europe, protiv kolumbijskog Atletico Nacionala iz Medellina.

Klub Chapecoense, iz brazilske države Santa Catarina koji je 2014. ušao u prvu brazilsku ligu i plasman u finale Sudamericane im je daleko najveći uspjeh u klupskoj povijesti, objavio je da neće davati službene izjave dok ne bude imao više informacija od kolumbijskih vlasti.

Čarter zrakoplov britanskog proizvođača British Aerospace u kojem je bilo 72 putnika i devet članova posade, srušio se u ponedjeljak navečer po mjesnom vremenu u Cerro Gordu, oko 30 kilometara prije zračne luke u Medellinu.

Uzroci nesreće zasad su nepoznati, ali mediji navode da je u trenutku nesreće u kraju bilo izuzetno loše vrijeme s pljuskovima i gmrljavinom.

Zrakoplov se pri udaru u tlo raspolovio na dva dijela.

Većina od 72 putnika u zrakoplovu su bili Brazilci, među kojima je četrdesetak članova izaslanstva Chapecoensea. U zrakoplovu je bilo i 22 sportskih novinara koji su pratili klub na gostovanje u Medellin.

Svjetski klubovi poput madridskog Atletica, Reala, Barcelone, Porta, Rome, Manchester Uniteda već su poslali izraze sućuti. Učinio je to i brazilski predsjednik Michel Temer.

Zrakoplov BAe 146 u kojem su stradali brazilski nogometaši nedavno je prevozio i argentinsku nogometnu reprezentaciju, a prije toga i venezuelansku. Zrakoplovom je upravljala čarter kompanije LaMia.

Komentiraj