Prigodnom svečanosti ispred Muzeja Mimara Đuro Đaković Holding d.d  iz Slavonskog Broda, obilježio je 95 godina rada i 25 godina kada su radnici Đakovića zaustavili odvoz tenkova iz te tvornice od strane tadašnje JNA, a na svečanosti je istaknuto kako je to poduzeće jedno od strateških u metaloprerađivačkoj industriji u Hrvatskoj.

Ispred Muzeja Mimara otvorena je trodnevna izložba fotografija rada Đakovića, a građani i turisti mogu razgledati i tenk M 84 i oklopno borbeno vozilo Patria proizvedeni u toj tvornici a koja su danas okosnica motoriziranih postrojbi Hrvatske vojske.

Predsjednik Uprave Đure Đakovića, Tomislav Mazal istaknuo je kako je to poduzeće  relevatni faktor i industrijska uzdanica Slavonije i Republike Hrvatske koja je nemjerljiva vrijednost u metaloprerađivačkoj industriji Hrvatske. Kazao je kako se poduzeće danas opredijelilo na područje obrane, transporta i energetske i industrijske objekte.

Obljetnicu Đuri Đakoviću čestitala je izaslanica predsjednice Republike, njezina savjetnica za nacionalnu sigurnost Maja Čavlović koja je naglasila važnost tog poduzeća.

Također je podsjetila na događaj od 6. lipnja 1991. godine kada su radnici Đure Đakovića spriječili izlazak tenkova iz kruga tvornice, pružajući tako snažan otpor jugosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku. Naime, vojnici nekadašnje Jugoslavenske vojske smješteni tada u brodsku vojarnu, ušli su u tvornicu Specijalnih vozila, želeći otpremiti gotove tenkove na vojni poligon, ali radnici nisu dopustili da tenkovi napuste tvornički krug. Spontano su se u velikom broju okupili u tvorničkom krugu, a vojnici su se neobavljena posla vratili u brodsku vojarnu. Podsjetila je kako je od 2.600 djelatnika Đure Đakovića, čak njih 1600 bilo u Hrvatskoj vojsci cijelo vrijeme Domovinskog rata, 115 ih je poginulo, a 132 su bila ranjena.

Đakoviću su obljetnicu čestitali i ministar gospodarstva Tomislav Panenić te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Komentiraj