Trodimenzionalno mapiranje dna oceana otkriva tajne dubina

Screenshot YouTube

Mapiranje oceana je zahtjevna tehnološka zadaća, jer je za samo 20 posto dna oceana postoje precizne trodimenzionalne karte.

Fondacija Nippon Foundation-GEBCO Seabed koristi istraživački brod i mnogo suvremene opreme kako bi do 2030. godine mapirala što više mora i oceana. Za ovaj zadatak koriste napredni sonar, koji ima solarne panele i suvremenu tehnologiju za dobivanje trodimenzionalnih karti. Podvodni električni lokator koristi odbijanje zvuka i 3D tehnologiju kako bi dobio karte za područja, koja su slabo istražena.

Jedan od voditelja projekta, profesor Rob Beaman otkriva kako je dobro poznati i zaštićeni morski park Coral Sea Marine Park uz obalu australske države Queensland “još uvijek misterij”.

Morske dubine snima i Sebastian,  najsuvremeniji veliki podvodni uređaj na daljinsko upravljanje. Kada krene na misiju Sebastian je uz brod povezan optičkim kablom, dok deset kamera snima podmorje u krugu od 360°. Njegova aktivnost je vidljiva na 27 monitora u upravljačkoj kabini na brodu. Timovi iz svih krajeva svijeta sudjeluju u ovom projektu.

Komentiraj