Trobonjača: “Vjerujem da će se koronavirus s vremenom pretvoriti u prehladu, a cijepljenje svake godine neće biti potrebno”

Imunolog Zlatko Trobonjača komentirao je porast broja oboljelih u Hrvatskoj. Naglasio je kako ga brojke ne iznenađuju s obzirom na delta soj, ali da vjeruje kako neće biti potrebno cijepljenje svake godine, jer će se s vremenom stvoriti prirodni imunitet, koji će dovesti do toga da su moguća većinom samo lakša oboljenja.

O procijepljenosti populacije

“Imamo nekih 52% odrasle procijepljene populacije, što je relativno malo da bismo se mogli zaštititi od hospitalizacija i težih oblika bolesti. U Izraelu imate porast oboljelih, ali imate mali porast hospitalizacija jer je velik broj cijepljenih. Cjepivo ne štiti što se tiče prijenosa bolesti i zaraze, ali itekako dobro štiti od težih oblika oboljenja”, rekao je gostujući na HRT-u.

O trećoj dozi cijepljenja 

“Ona uspješno štiti, Izrael je krenuo s trećom dozom sredinom srpnja, obuhvatili su sve starije od 50 godina. Podaci koji su stigli govore da se podiže titar neutralizacijskih protutijela, čak desetak puta, štiti od infekcije 11 puta, a do 15 puta od težih oblika bolesti u odnosu na drugu dozu. Sigurno da je treća doza dobra za zaštitu, smatram da bi se svi ugroženi građani trebali cijepiti trećom dozom”, kaže.

Što se tiče opće populacije, Trobonjača kaže da bi treću dozu trebalo ponuditi građanima. Ipak oni koji su cijepili dva puta, a i preboljeli su covid, ne moraju se nužno cijepiti trećom dozom, ističe.

Cijepljenje ne bi trebalo biti svake godine

“Ovisi hoće li postojati epidemija ili ne. Ne vjerujem da ćemo se stalno cijepiti protiv koronavirusa, mislim da ćemo prije ili kasnije doći u kontakt te stvoriti odgovarajuću imunost. Donekle će nas to štititi. Imat ćemo imunost, koja će nas štititi od težih oblika bolesti. Vjerujem da će se SARS-CoV-2 na kraju pretvoriti u neki oblik prehlade, a što vrlo rijetko dovodi do nekih težih komplikacija”, kaže.

Ako ste prethodno cijepljeni, a u kontaktu ste s virusom, možete očekivati da ćete imati blage simptome. Što se tiče cijepljenja djece, Trobonjača kaže da, primjerice, SAD preporučuje da se djeca od 12 do 16 godina cijepe.

“Djeca ne obolijevaju najčešće od težih oblika ove bolesti, no oni sudjeluju u prijenosu virusa u populaciji. Ne postoje veći razlozi zašto djecu ne cijepiti ili zašto djecu cijepiti. Odluka je na službenim organima što će napraviti”, rekao je.

Očekuje da četvrti val neće biti dug, zbog činjenice da se brzo širi, te će brzo pronaći sve koje može inficirati u populaciji.

“U nekim će tjednima biti vrlo intenzivan, nažalost, mogao bi nositi velik broj teških slučajeva te veći broj smrtnosti. Prema novim podacima, delta je virulentnija od britanskog soja. U prosjeku kod necijepljenih uzrokuje dvostruko veći broj hospitalizacija. Očekujem da bi se to najviše intenziviralo negdje početkom ili sredinom listopada”, zaključuje Zlatko Trobonjača.

Komentiraj