Trobonjača: “Četvrti val pandemije je neizbježan, ali trajat će kraće i biti manjeg intenziteta od trećeg vala”

Imunolog Zlatko Trobonjača komentirao je aktualnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i naglasio je kako je četvrti val pandemije neizbježan, ali prema njegovim riječima, bit će manjeg intenziteta.

“Praktički više od milijun gostiju je bilo u našoj zemlji, a dolaze iz zemalja gdje postoji epidemija s delta virusom. To se već vidi, primorske županije imaju porast zaraženih u odnosu na županije u unutrašnjosti. To će se nastaviti u rujnu, kada počne škola i vratimo se s godišnjeg odmora i više vremena boravimo u zatvorenim prostorijama, te će sve to dovesti do pojave četvrtog vala”, rekao je Trobonjača za RTL Danas.

“Neizbježan četvrti val, ali manjeg intenziteta”

“Četvrti val vjerojatno neće biti onog intenziteta kakav je bio treći val, neće dosegnuti te brojke i kraće će trajati nego treći”, dodao je.

“Imamo određenu imunost, ali da ona ipak nije dostatna da bi se izbjegao četvrti val jer se veliki broj građana nije cijepio “te ulazimo u jesen s nedostatnom imunošću u populaciji”, dodao je.

O trećoj dozi cjepiva 

“Što se tiče naše zemlje, treću dozu bi trebalo primijeniti u ranjivim populacijama, koje su izložene najviše bolesti, koje su na određeni način imunokompromitirane i nisu razvile dostatnu imunost. Oni bi se trebali najprije cijepiti od 8 do 12 mjeseci, iako najbolje bi bilo da se cijepe vezano uz aktualni soj, a to je delta soj”, rekao je Trobonjača.

Komentiraj