Trilogija o Kurlanima

Poznati glumci na moderan način tumače trilogiju Mirka Božića

Došlo je vrijeme na scenu postaviti ‘Kurlane’, antologijsku trilogiju našega pisca Mirka Božića o životu u Dalmatinskoj Zagori, prvi put objavljenu 1952. godine, bez posebne povijesne reference u domaćem kazalištu.

Surova stvarnost Dalmatinske Zagore s kraja četrdesetih godina prošloga stoljeća ali i položaj žena u patrijarhalnom društvu kojima je Božić dao glas i kontekst nakon više od šest desetljeća otvaraju cijeli niz starih, ali i novih pitanja na koje kroz svoju interpretaciju i autorski projekt odgovore propituje redateljica Senka Bulić u predstavi prema motivima ‘Trilogije o Kurlanima’.

“Priče o ženama u našoj književnosti često u fokusu imaju tragične posljedice i kraj, dok nam se iz današnje perspektive rakurs mijenja i okreće prema uzrocima i mogućnosti novih početaka. Perka, tragična figura ali i subverzivna heroina kao metafora položaja žena u društvu u ovoj interpretaciji kroz religiozno preobraćenje i zavjetovanje doživljava najveću tragediju svog života – njezina priča je mrtva utrka života i smrti. Tu priču na prvi mah možda gledamo kao priču prošlosti, ali ćemo je na kraju ipak detektirati kao priču o našoj sadašnjosti.

Kao što u hrvatskom književno-umjetničkom prostoru postoje Glembajevi, tako postoje i Kurlani. Dvije velike obiteljske sage, dva potpuno različita društvena miljea. “Jedina“ razlika je u tome što su Glembajevi s agramerskog asfalta nestali, a kurlanski gen i nerv svoj život živi i dalje. Priča je to u kojoj prepoznajemo pejzaž kojim koračaju likovi u ritmu darvinističke borbe za opstanak. Trilogija Mirka Božića i danas nam objašnjava što nam se to događa u tragičnim sudbinama Gare, Anđelije i Perke”, piše u najavi predstave. 

Kazalište Hotel Bulić
27.01. i 28.01. u 20 sati
Tvornica kulture, Šubićeva 2

Adaptacija i režija: Senka Bulić
Dramatizacija: Vesna Đikanović
Scenografija i glazba: Tomislav Ćurković
Kostimografija: Oliver Jularić
Oblikovanje svjetla: Tomislav Maglečić
Oblikovanje tona: Branimir Božak

Glume: Helena Minić Matanić, Frano Mašković, Lucija Šerbedžija, Jure Radnić,  Anđela Ramljak i Paško Vukasović

Komentiraj