hina

“Tri zime” zagrebačkoga HNK gostuje u bečkom Volkstheateru

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu gostuje u nedjelju 26. studenoga u slavnom bečkom Volkstheateru  s nagrađivanom predstavom “Tri zime”, velikim hitom protekle sezone središnjeg nacionalnog teatra nastalim po dramskom predlošku Tene Štivičić i u režiji Ivice Buljana.

 

Gostovanje je dio bilateralnog projekta Godina kulture Hrvatska – Austrija 2017, u sklopu programa Kroatische November, a ostvaruje se uz podršku austrijskog Ministarstva za Europu, integracije i vanjske poslove, te Veleposlanstva RH u Beču.

Kako se ističe u najavi gostovanja, predstava “Tri zime” dosad je izvedena već pedeset puta, a uspješno je gostovala u Mariboru, Ljubljani, Puli, Slavonskom Brodu, Brijunima, Rijeci, Beogradu i Podgorici. U Tel Avivu je prikazana na 9. Međunarodnom kazališnom festivalu Hanoch Levin.

U Sarajevu na Internacionalnom teatarskom festivalu MES je osvojila nagradu žirija za najbolju predstavu, a na 27. Marulićevim danima u Splitu Nagradu za suvremeni dramski tekst i Nagradu publike za najbolju predstavu festivala.

Prikazana je i na 62. Sterijinom pozorju u Novom Sadu gdje je ispraćena dugotrajnim ovacijama. “Tri zime” izvedene su s velikim uspjehom i na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Za glumačke kreacije u toj predstavi nagrađeni su Nina Violić (nagrada Tito Strozzi), Dragan Despot (nagrada Mila Dimitrijević), Jadranka Đokić (Marulićevi dani), Luca Anić (Nagrada hrvatskoga glumišta i Marulićevi dani).

U drami koja prati sudbine četiri naraštaja žena povezanih jednom kućom, autorica kao ishodište uzima priču iz vlastite obitelji, prateći životne etape svojih junaka u različitim društvenim i političkim promjenama, kroz ratove i nepostojani mir. Ono što preživi je vjera u život i neiscrpna snaga za nove početke.

Glumački ansambl predstave još čine Alma Prica, Ksenija Marinković, Barbara Vicković, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Franjo Kuhar, Siniša Popović, Mada Peršić, Silvio Vovk i Slavko Juraga.

Komentiraj