Tri produkcije Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca, ‘Trilogija o hrvatskom fašizmu’ (s iznimkom predstave ‘Aleksandra Zec’ u produkciji HKD teatra), ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ te ‘Put oko svijeta u 80 dana’, ovaj će tjedan biti prikazane u okviru programa 12. hrvatskog kazališnog Showcase-a, koji je ove godine fokusiran na autorski i redateljski rad Olivera Frljića, a uključuje i druge reprezentativne predstave koje daju jasniju sliku i uvid u suvremeno hrvatsko dramsko i autorsko kazalište.

Događanje organizira Hrvatski centar ITI (International Theatre Institut /Međunarodni kazališni institut) kao reprezentativani program za međunarodnu kazališnu suradnju Hrvatske i drugih zemalja, jer otvara mogućnosti za gostovanja predstava, kazališne razmjene ili pak prijevode hrvatskih dramskih tekstova na strane jezike. Predstave je izabrala dramaturginja Željka Turčinović, s naglaskom na one koje mogu biti autentične i zanimljive stranim kazališnim profesionalcima, a istodobno su visoke izvedbene razine.

Posljednjih nekoliko godina sudionici Showcase-a često su pitali hrvatske domaćine zašto programi ne uključuju predstave Olivera Frljića, hrvatskog redatelja poznatog u europskom teatru. U suradnji s HNK Ivana Zajca iz Rijeke, Hrvatski centar ITI predstave je rezervirao gotovo godinu dana unaprijed, kako bi mogao predstaviti četiri predstave ovog provokativnog redatelja koji istražuje političke i društvene anomalije zemalja u kojima režira i potom probleme prenosi na scenu, birajući pri tome autentičan, hrabar i beskompromisan redateljski stil.

Prva produkcija riječkog HNK na programu Showcase-a hrvatskog kazališta je „Trilogija o hrvatskom fašizmu“ u petak, 21. travnja 2017. „Trilogija“ uključuje tri predstave redatelja Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića; uz „Bakhe“ na početku, predstavu „Aleksandra Zec“ u produkciju riječkog HKD teatra te „Hrvatsko glumište“, koje se na ovaj način mogu gledati kao tri čina jedne predstave.

Izvedba predstave „Bakhe“ počinje u 18 sati u HNK Ivana pl. Zajca, „Aleksandra Zec“ izvodi se u HKD-u na Sušaku u 19.30 sati, a „Hrvatsko glumište“ u 21 sat u HNK Ivana pl. Zajca.

U predstavi „Bakhe“ glume Dean Krivačić, Jerko Marčić, Jasmin Mekić i Nika Mišković, u predstavi „Aleksandra Zec“ Jelena Lopatić, Ivana Roščić, Damir Orlić, Mirta Polanović, Nikola Nedić, Jurica Marčec, Jana Mileusnić, Lucia Filičić, Morana Mladić i Nina Batinić, a u posljednjem dijelu trilogije, „Hrvatskom glumištu“ Damir Orlić, Jelena Lopatić, Dean Krivačić, Jasmin Mekić, Jerko Marčić, Nikola Nedić, Dražen Mikulić, Nika Mišković, uz sudjelovanje Nine Batinić i Jolande Pahor.

U HKD-u na Sušaku će u subotu, 22. travnja 2017. u 15 sati biti izvedena predstava „Put oko svijeta u osamdeset dana” Matjaža Pograjca prema istoimenom pustolovnom romanu Julesa Vernea, koja demonstrira zanimljiv multimedijalni redateljski pristup tekstu. Iako je riječ o kazalištu za mlade, ona svojom kreativnošću, maštom i ljubavlju itekako prelazi i ukida granice godišta i generacija te je predstava za svih. Glume Jurica Marčec, Jerko Marčić, Anastazija Balaž, Nika Ivančić, Jelena Lopatić te Nikola Nedić.

Predstava „Naše nasilje i vaše nasilje“, autorski projekt visokog rizika Olivera Frljića na programu je u subotu, 22. tavnja, a bit će izvedena u HNK Ivana pl. Zajca s početkom u 19.30 sati. Riječ je o predstavi koja je već obišla Europu, a nastala je u međunarodnoj koprudukciji poznatih europskih kazališta i festivala, koju uz riječki HNK čine HAU Hebbel am Ufer (Njemačka), Wiener Festwochen (Austrija), Slovensko mladinsko gledališče (Slovenija), Kunstfest Weimar (Njemačka), Zürcher Theater Spektakel (Švicarska) i Internacionalni teatarski festival MESS (BiH), uz podršku German Federal Cultural Foundation (Njemačka).

U predstavi igraju članovi glumačkih ansambala riječkog Zajca i ljubljanskog Slovenskog Mladinskog gledališča: Barbara Babačić, Daša Doberšek, Uroš Kaurin, Dean Krivačić, Jerko Marčić, Nika Mišković, Draga Potočnjak, Matej Recer i Blaž Šef.

Komentiraj