Tri godine zatvora za utrku na autocesti u kojoj je poginula Ivana Obad

Davor Visnjic/PIXSELL

Zbog jurnjave na autocesti koja je 5. studenog 2010. rezultirala pogibijom 20-godišnje Ivane Obad zagrebački Općinski kazneni sud u petak je nepravomoćno osudio obojicu vozača, Marina Čolaka i Dalibora Opačka, na tri godine zatvora i jednogodišnju zabranu vožnje.

Oba osuđena trkača su, kako stoji u presudi, prekršili nekoliko propisa o sigurnosti prometa na cestama i izazvali nesreću s najtežom posljedicom.

Čolak je na autocesti kod Bosiljeva u smjeru Rijeke 5. studenoga 2010. lijevim preticajnim trakom vozio Ferrari u kojem je suvozač bila Ivana Obad, a Opačak je upravljao Nissanom 350 te se kretao desnom voznom trakom. Čolak je nakon pretjecanja, protivno zakonu o sigurnosti prometa, uz kočenje skrenuo iz lijeve preticajne trake u desnu pri brzini od čak 205,3 kilometra na sat. Pritom nije provjerio može li to učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu te se, kako stoji u presudi, svojim vozilom popriječio na pravac kretanja Opačkova automobila koji je također vozio preko 205 ‘na sat’.

HINA / Mladen VOLARIĆ
HINA / Mladen VOLARIĆ

Opačak je radi izbjegavanja naleta na Čolakov Ferrari koji je usporavao, kočio i skretao u desno na zaustavnu traku. No, Čolak je nastavio i dalje skretati desno te ga je Opačak okrznuo. Opačkov Nissan u tom se trenutku desnim kotačima kretao izvan kolnika te je udario u rubni kamen nakon čega se okrznuti Čolakov Ferrari zanio po zastavnoj traci, udario u rubni kamen i prometnu signalizaciju, više puta se prevrnuo po zemljanoj površini i zapalio se, a u požaru je došlo do eksplozije spremnika goriva.

  • U toj nesreći Ivana Obad je zadobila višestruke ozljede od kojih je preminula na mjestu nesreće.

Sudac Miljenko Đaković istaknuo je da je izmjenjena optužnica u kojoj se tvrdilo da je Opačak pretjecao Čolaka, što ne umanjuje krivicu niti jednog od nepravomoćno osuđenih za ovu nesreću.

“U ovom slučaju je riječ o svjesnom i grubom kršenju prometnih propisa koja karakterizira sebičnost i potpuna nebriga”, rekao je sudac, dodavši da je svaki vozač na svoj način doprinjeo nesreći.

“Ražalostilo me što tijekom postupka nisam vidio istinske trunke žaljenja. Nitko nije priznao da je pogriješio. Osim kurtoaznog izraza kajanja, iskrenog žaljenja kod okrivljeika nisam vidio”, naglasio je sudac Đaković tijekom izricanja presude kada je Opačak zaplakao.

Sudac je kazao i da je suđenje zbog aktivnosti obrane osuđenih bio “granični slučaj zlouporabe prave” te da je očevid bio manjkav naglašavajući da se u ovom slučaju “na sudu provodila istraga”.

Tužiteljstvo je na presudu najavilo žalbu, ističući da je zatvorska kazna od tri godine zakonski minimum te da je ovakva ‘vožnja’ zaslužila veću kaznu.

Komentiraj