Sud u Kairu osudio je u subotu na tri godine strogog zatvora tri novinara katarske tv postaje Al-Jazeera, usprkos apelima međunarodne zajednice da se okonča ta afera koja je dovela u neugodan položaj egipatske vlasti.

Australac Peter Greste, Kanađanin Mohamed Fahmy i Egipćanin Baher Mohamed proglašeni su krivima za “emitiranje lažnih informacija” i rad u Kairu bez potrebnih dozvola. Sudac Hasan Farid je čak ustvrdio “da nisu novinari” jer nisu registrirani kao takvi kod nadležnih vlasti.

Izvjestitelji su optuženi da su u svojem medijskom praćenju podržavali Muslimansko bratstvo bivšeg islamističkog predsjednička Muhameda Mursija, kojega je svrgnula vojska 2013.

Fahmy i Mohamed bili su prisutni na sudu dok je Gresteu suđeno u odsustvu nakon što je protjeran u Australiju u veljači u skladu s predsjedničkim ukazom.

“Jedini pravedan ishod ovog suđenja je oslobađajuća presuda”, rekla je Amal Clooney, Fahmyjeva odvjetnica, nakon presude, ističući “nedostatak dokaza”.

Prije saslušanja, Clooney je kazala da će se susresti s dužnosnicima vlade i u slučaju osude zatražiti predsjednički oprost ili protjerivanje.

Subotnju presudu na trogodišnji strogi zatvor katarska tv postaja nazvala je “skandaloznom i odvratnom”.

“Radi se o proizvoljnom napadu na slobodu tiska”, reagirala je Al-Jazeera u priopćenju.

Komentiraj