Ministri trgovine ili poljoprivrede Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije uputili su u ponedjeljak ultimatum Hrvatskoj da u roku od sedam dana povuče pravilnik kojim je povećala takse za uvozno voće i povrće sa 12 na 270 eura i uskladi cijene sa tržišnima, čime je, navodi Blic, ugrozila druge zemlje u regiji. Ministri su u Sarajevu pozvali Europsku komisiju da se uključi u rješenje ovog problema kojim se krše principi slobodne trgovine.

Na današnjem sastanku dogovoreno je da se tijekom ovog tjedna na sastanka pozove i hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Također, zemlje regije koje su članice Svjetske trgovinske organizacije potražit će i mehanizme za rješavanje ovog problema, a svaka će zemlja zasebno moći donijeti vlastite protumjere i druge odluke kako bi odgovorila Hrvatskoj, piše Blic.

Ministri trgovine odnosno poljoprivrede najoštrije su osudile potez Hrvatske i nazvali ga diskriminatornim i neprihvatljivim. Ocijenili su da će sve zemlje trpjeti štete ako Hrvatska ne povuče mjere koje je uvela, odnosno ako se nastavi s kontramjerama. Smatraju da će trpjeti i Hrvatska.

Sarajevski N1 donosi i sedam zaključaka iz Sarajeva:

1. Poziva se RH da hitno ukine diskriminatorne odluke kojima se uvodi različit tretman za domaće proizvode i proizvode iz trećih zemalja.

2. Cijena inspekcijskog nadzora treba da odgovara cijenama stvarnog postupka i da ne predstavlja posebno oporezivanje i treba biti usklađena s cijenom koja vrijedi u zemljama regije i EU.

3. Traži se hitan sastanak s nadležnima iz RH jer svako dodatno odlaganje proizvodi nesagledive posljedice, a prijedlog je da se sastanak održi u Podgorici.

4. Poziva se Europska komisija da se uključi u rješavanje problema.

5. Crna Gora i Makedonija, kao članice Svjetske trgovinske organizacije, pokreću odgovarajuće mehanizme

6. Do rješenja problema svaka od zemalja će u cilju zaštite svojih ekonomskih interesa poduzeti konkretne mjere.

7. Dogovoreno je da se ovakve vrste ministarskih sastanaka, nevezano za aktualni problem, održavaju redovno s ciljem otklanjanja barijera.

Komentiraj