EPA/WU HONG / POOL

Trgovinski rat kao dominirajuća tema summita BRICS-a

Čelnici BRICS-a, ekonomija u usponu koje čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, sastaju se u srijedu u Johannesburgu na redovitom godišnjem summitu, na kojem će, kako se čini, “trgovinski rat” koji je pokrenuo američki predsjednik Donald Trump dominirati raspravama, javljaju u utorak agencije.

Službena tema, kako javlja AFP, 10. po redu summita na kojemu će sudjelovati ruski predsjednik Vladimir Putin, kineski predsjednik Xi Jinping, brazilski Michel Temer i južnoafrički Cyrila Ramaphosa te indijski premijer Narendra Modi, trebala bi biti “suradnja u cilju uključivog rasta i podjele prosperiteta”, no postoji veliki rizik da trgovinski rat potpuno zavlada u raspravama čelnika spomenutih zemalja.

Pet zemalja je u lipnju osudilo “protekcionizam” SAD-a koji “potkopava” svjetski gospodarski rast”.

Trumpov sve oštriji stav prema pitanju svjetske trgovine rasplamsao je strah od sveopćeg trgovinskog rata nakon što je uveo carine na kineske proizvode u vrijednosti više desetaka milijardi dolara, kao i carine na čelik i aluminij iz EU-a, Kanade i Meksika.

Kina je stoga najavila da će osnažiti suradnju s drugim zemljama u razvoju, poput skupine BRICS, kako bi se suprotstavila “trgovinskom protekcionizmu”.

“Nalazimo se u trenutku kada SAD i Kina skoro svakog tjedna objave nove mjere. To je trgovinski rat. Razgovori između čelnika o trgovini su posebno važni kako bi mogli koordinirati naše pozicije”, kazao je prošli tjedan ruski ministar gospodarstva Maksim Oreškin.

Potvrdio je da će se s Kinom na summitu BRICS-a najvjerojatnije najviše razgovarati upravo o tome što se događa u SAD-u.

BRICS je pokrenut 2009. i taj forum okuplja više od 40 posto svjetskog stanovništva. Jedan od ciljeva je uspostaviti proturavnotežu ekonomskim pravilima koje nameće Zapad.

Komentiraj