Trgovina u fokusu Rohanijeva prvog službenog posjeta Iraku

EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Iranski predsjednik Hasan Rohani oštro je u ponedjeljak kritizirao američku vojnu intervenciju na Bliskom istoku na početku prvog službenog posjeta Iraku kojim teži jačati utjecaj Teherana u regiji i proširiti trgovinske veze.

Također je svrha posjeta poslati snažnu poruku Washingtonu i njegovim saveznicima u regiji da američkim sankcijama pogođen Iran i dalje igra dominantnu ulogu u susjedom Iraku.

Prije polaska u Irak, Rohani je rekao da je šijitski Iran odlučan jačati bratske veze sa susjednom zemljom, prenijela je u ponedjeljak iranska državna televizija.

Te veze “nije moguće usporediti s iračkim odnosima prema okupacijskoj zemlji kakva je Amerika, koju u regiji mrze”, citirala je predsjednikove riječi poludržavna novinska agencija Mehr.

“Ljudi ne mogu zaboraviti bombe koje su Amerikanci bacili na Irak, Siriju i druge zemlje u regiji”, kazao je Rohani.

Tijekom trodnevnog posjeta Iran i Irak potpisat će niz sporazuma u energetici, transportu, poljoprivredi, industriji i zdravstvenom sektoru, prenijela je državna novinska agencija IRNA.

“Naš je interes velik za širenje veza … napose suradnjom u transportu”, rekao je Rohani u zračnoj luci Mehrabad.

Iranski predsjednik posjetit će svetište šijitskih muslimana u bagdadskoj četvrti Khadimiya prije početka službenog dijela posjeta.

Visok iranski dužnosnik rekao je agenciji Reuters da je Irak “kanal putem kojeg Iran može zaobići nepravedne američke sankcije… Ovaj put stvorit će prilike iranskom gospodarstvu”.

Oštar ekonomski pad nastao otkako je u svibnju 2018. američki predsjednik Donald Trump odlučio povući Sjedinjene Države iz nuklearnog sporazuma primorao je vodstvo u Teheranu da nove gospodarske prilike potraži drugdje.

Sporazum JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) koji je Iran 2015. sklopio sa šest sila (Sjedinjene Države, Francuska, Kina, Njemačka, Rusija i Velika Britanija) ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao koristiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije kojih je većina ukinuta u siječnju 2016.

Trump je i prije stupanja na dužnost kritizirao JCPOA-u kao prevelikodušan sporazum jer ne ograničava iranski program balističkih projektila niti ograničava Iran u sudjelovanju u regionalnim sukobima kao što su ratovi u Siriji i Jemenu.

Druge potpisnice pokušavaju spasiti JCPOA-u, ali SAD prijeti sankcijama tvrtkama koje nastave poslovati s Iranom.

Europljani su obećali da će njihove kompanije nastaviti poslovati s Iranom sve dok on bude poštivao sporazum, a Iran je zaprijetio da će se i sam povući iz JCPOA-e ako vodeće zemlje Europske unije ne pokažu da su spremne zaštititi poslovanje.

Komentiraj