Trgovci tvrde da neće dizati marže, no hoće li cijene hrane zaista pasti?

Autor:

30.03.2013., Zagreb - Ocekivana guzva na trznici Dolac, gradjani su najvise kupovali svjeza jaja i pisanice za Uskrs te meso za uskrsni rucak. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Trgovci neće dizati marže pa će cijene hrane sigurno pasti, piše u petak Večernji list, navodeći da je Lidl prvi najavio niže cijene već od ožujka, mjesec dana prije stupanja na snagu odluke o smanjenju PDV-a.

Cijene u svim kategorijama na koje je vlada spustila stopu PDV-a sigurno će pasti. Trgovci sigurno neće povećavati svoje marže jer si nitko danas ne može dopustiti da bude skuplji od konkurencije, a kad marža ostane ista, cijene će se smanjiti za razliku PDV-a – komentira predsjednik uprave NTL-a te Udruženja trgovine pri HUP-u Martin Evačić najnovije mjere vlade.

Tim će mjerama od početka travnja, među ostalim, stopa PDV-a pasti s 13 na 5 posto za svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja, masti i dječju hranu te na troškove u poljoprivredi (sadnice, gnojivo, pesticide), a s 25 na 5 posto na maslac i margarin.

Evačić ističe kako je koncentracija trgovaca na hrvatskom tržištu previsoka, a potrošači paze na svaku kunu. Niža stopa PDV-a znači izravno smanjenje prihoda u državnom proračunu, no zbog pada cijena hrane moguća je veća potražnja kojom bi se to smanjenje anuliralo, a trgovcima osiguralo barem istu zaradu u postotku. Procjene koeficijenata elastičnosti za pojedine segmente hrane tijekom krize pokazuju iznimno visoke razine.

Primjerice, kod mesa i voća u pojedinim mjesecima koji su prethodili ili slijedili određene najave promjena cijena i ostalih čimbenika koji utječu na raspoloživi dohodak, procijenjena elastičnost bila je dosta visoka pa je potražnja u prosjeku padala gotovo dvostruko. No kod kruha, mlijeka, jaja, brašna… nisu zabilježena takva odstupanja.

“Dapače, trgovci ističu da bi od ožujka brašno i kruh još jednom trebali poskupjeti, u prosjeku 10-ak posto”, kaže Evačić, tako da će se tek vidjeti hoće li ih neke od najavljenih mjera vlade ipak obuzdati. Činjenica je, naime, da su neki proizvođači već shvatili kako su se “malo zaletjeli pa su korigirali cijene”, piše  Večernji list. 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.