Tretman genetski modificira stanice za borbu protiv raka krvi. Smanjuje rizik napredovanja za 74 posto, pokazuje ispitivanje

Revolucionarni tretman za rak krvi koji genetski modificira stanice pacijenata za borbu protiv bolesti smanjuje rizik od njenog napredovanja za 74%, pokazalo je prvo kliničko ispitivanje u svijetu. Terapija, ciltacabtagene autoleucel, “značajno usporava ili zaustavlja progresiju” mijeloma kod pacijenata koji su prestali reagirati na druge tretmane, pokazuje studija, čiji rezultati su predstavljeni u Chicagu na godišnjem sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju (Asco), najvećoj svjetskoj konferenciji o raku.

Multipla mijelom neizlječivi je oblik raka krvi koji utječe na vrstu bijelih krvnih stanica koje se nazivaju plazma stanice i nalaze se u koštanoj srži. Procjenjuje se da je 2020. godine kod 176 404 ljudi širom svijeta dijagnosticiran multipla mijelom, prema Ascu.

Ciltacabtagene autoleucel, također poznat kao Carvykti, pripada klasi lijekova poznatih kao CAR-T terapija.

Studija CARTITUDE-4 je prva i jedina klinička studija te vrste u svijetu. Globalno ispitivanje u kasnoj fazi uključivalo je 419 osoba s multipla mijelomom koji su već bili podvrgnuti jednom od tri oblika liječenja, uključujući lenalidomid, koji više nije bio učinkovit. Lenalidomid je najčešći tretman za liječenje multipla mijeloma.

“Lenalidomid je postao temelj skrbi za osobe s mijelomom, ali kako se njegova uporaba proširila, tako je rastao i broj pacijenata čija bolest više niije reagirala na liječenje”, rekao je dr. Oreofe Odejide, Asco stručnjak koji nije bio uključen u ispitivanje. “Ciltacabtagene autoleucel ne samo da je pokazao da daje izvanredno učinkovite rezultate u usporedbi s trenutnim mogućnostima pacijenata, već i da se može sigurno koristiti ranije u fazi liječenja.”

Ispitivanje je uključivalo sudionike iz 16 zemalja, uključujući SAD i Australiju.

Revolucionarni tretman djeluje uklanjanjem nekih T-stanica iz pacijentove krvi, koje se zatim modificiraju u laboratoriju, tako da imaju specifične proteine ​​koji se nazivaju receptori. Receptori omogućuju modificiranim T-stanicama da prepoznaju stanice raka. Kada se modificirane T-stanice vrate u tijelo pacijenta, one traže i uništavaju stanice raka.

Nakon prosječnog praćenja od 16 mjeseci, istraživači su otkrili da ciltacabtagene autoleucel smanjuje rizik od širenja ili rasta raka za 74%, u usporedbi sa standardnim tretmanima.

“Terapije temeljene na lenalidomidu uvelike se koriste kao prva linija liječenja, i kod mladih i kod starijih pacijenata, uključujući one koji su podobni za transplantaciju i one koji nisu podobni”, rekao je glavni autor studije dr. Binod Dhakal, s Medicinskog fakulteta Wisconsin u Milwaukeeju. “To uzrokuje povećanje broja slučajeva u kojima bolest više ne reagira na lenalidomid u ranom tijeku bolesti. Ovi nalazi pokazuju da je ciltacabtagene autoleucel vrlo učinkovit u bolesnika s multiplim mijelomom otpornim na lenalidomid već nakon prvog recidiva.”

Liječenje je već dostupno nekim pacijentima u SAD-u i dijelovima Europe, ali još nije dostupno u Velikoj Britaniji, piše Guardian.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner