Trendovi i buduća kretanja na tržištu pametnih telefona

Unsplash/freestocks

Tržište pametnih telefona je raslo iz godine u godinu, no i pandemija koronavirusa je znatno utjecala na ovaj globalni trend, piše ictbusiness.info.

Tu svakako treba dodati utjecaj već dulje vrijeme postavljenih visokih cijena najnaprednijih modela, visoke uvozne tarife, situaciju s Huaweijem te zabilježen pad prodaje od 5.7 posto tijekom trećeg kvartala, u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Prodaja je imala više padova tijekom prošle godine, a zabrinuo je treći kvartal, jer to razdoblje ipak obilježavaju brojne prodajne akcije prije  najvećih blagdana.

“Pozitivno je što bi 5G trebao biti katalizator kroz ovaj teži period, a igrat će vitalnu ulogu za isporuke pametnih telefona na globalnoj razini kroz 2021. godinu”, rekli su iz IDC-a, tvrtke za istraživanje tržišta i mreža. To potkrjepljuje podatak kompanije Gartner da pametni 5G telefoni čine 12 posto svih prodaja u ovoj godini.

Portal ictbusiness je nedavno otkrio i neke statistike o kupnji rabljenih uređaja, tržištu, koje neprestano raste. IDC navodi da će godišnji rast na ovom tržištu do 2024. godine iznositi oko 11 posto. Taj trend je već bio vidljiv početkom 2019. godine. Osim osobitosti brojnih svjetskih tržišta. velik broj korisnika pametnih telefona ima više povjerenja u provjerene i starije uređaje, a i prihvatljiva cijena ima značajnu ulogu.

Komentiraj