Treći put odgođen početak drugog suđenja Zdravku Mamiću i ostalima

Zbog bolesti okrivljenog Damira Vrbanovića treći put je odgođen početak drugog suđenja bivšem čelniku NK Dinama Zdravku Mamiću i šestorici suoptuženih koje Uskok tereti da su, kao zločinačko udruženje, klub oštetili za oko 200 milijuna kuna, doznaje se u petak na osječkom Županijskom sudu.

Ročišta zakazana za 23. i 24. te 30. studenog su odgođena jer je u međuvremenu Vrbanoviću potvrđena zaraza koronavirusom, a novo ročište predviđeno je za 1. prosinca, izvijestili su sa suda.

Suđenje je trebalo započeti 19. listopada, ali je odgođeno, jer je Vrbanovićeva obrana izvijestila da je dobio visoku temperaturu te da je upućen na testiranje na koronavirus, ali se pokazalo da tada nije bio zaražen. Ročište zakazano za 26 . listopada također je odgođeno, zbog nemogućnosti dolaska petookrivljenog Igora Krote, kojemu je bila određena samoizolacija.

Uz Zdravka Mamića kojemu se zbog bijega u BiH sudi u odsutnosti i Vrbanovića drugom Uskokovom optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario, brat Zoran, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između “Dinama” i više stranih tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Uskok smatra da se, u cilju realizacije plana, Zdravko Mamić, sa sinom Mariom, dogovorio da će sklapanjem tih ugovora kao i neosnovanim prepuštanjem ekonomskih prava koja bi “Dinamo” imao u budućem transferu pojedinih igrača, izvlačiti novac iz kluba u svoju korist i korist osoba koje će u tim fiktivnim poslovima sudjelovati.

Tužiteljstvo tvrdi da su optuženici izvučen novac podijelili, dok je NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

U listopadu 2019. potvrđena je i treća optužnica protiv Zdravka Mamića, koji je već bio osuđen za izvlačenje novca iz Dinama. Ta je optužnica naknadno spojena s drugom Uskokovom, a u njoj ga je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo teretilo da je od 2002. do 2007., dok je obnašao različite dužnosti u Dinamu, iz toga kluba izvukao 16,7 milijuna kuna.

Zdravko Mamić je u lipnju 2018. nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude pobjegao je u BiH. Njegov brat Zoran tada je nepravomoćno osuđen na četiri godine i 11 mjeseci  zatvora, bivši “Dinamov” direktor Damir Vrbanović na tri godine zatvora, a poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca zatvora.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]