TREBAO JE BITI TRGOVAC: Vjekoslav Majer – ‘najzagrebačkiji pisac’

Rođen je u Zagrebu 27. travnja 1900. godine. Prema njegovoj popularnoj knjizi “Dnevnik malog Perice” snimljen je 1970. godine i film pod naslovom “Tko pjeva zlo ne misli”. U toj antologijskoj noveli naslovni lik bilježi jednotjedne obiteljske životne pojedinosti u međuratnom Zagrebu.

Bio je jedinac uglednog zagrebačkog kožarskog obrtnika Franje Majera, čovjeka koji je želio da mu sin naslijedi i zvanje i imanje. Ipak, Vjekoslav Majer je postao pjesnik, feljtonist, romanopisac, prevodilac, pokretač, urednik i suradnik mnogih književnih listova.

O svom ranom djetinjstvu je rekao: “Rođen sam u Streljačkoj broj 7, preko puta stare zagrebačke streljane, gdje je danas kino “Sloboda”. U naš je stan dopirao šum platana sa ceste na ulazu u Tuškanac. Iz obližnjeg parka čuo se uvijek pjev ptica. To je bio poetski dio grada. Dok sam bio dječak, često sam se uspinjao na brdo iza streljane, tamo sam lovio leptire, brao cvijeće.
Anton Gustav Matoš stanovao je nekoliko kuća dalje od mene. Bilo mi je, sjećam se, 14 godina kad je umro, ali smo mi djeca već znali da je on slavni pjesnik. Mnogo sam puta kao maleni švrćo ponosno koračao pokraj njega, zapitkujući ga o ovome ili onome, prateći ga sve do vrata njegova stana.
I eto tako, valjda je sve to djelovalo na mene. A za trgovca nisam bio rođen, to se kasnije i pokazalo.”

Komentiraj