‘Treba se čim prije vratiti rješavanju problema u Agrokoru’

HINA/ Dario GRZELJ

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović u srijedu je, komentirajući situaciju u Agrokoru i ostavku izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka, izjavio da su, ako stvari ne funkcioniraju, potrebne promjene te da dobavljači nemaju vremena za nove zastoje već se treba čim prije vratiti rješavanju problema.

“Ako stvari ne funkcioniraju, potrebne su promjene. Dobavljači nemaju vremena, energije, a ni strpljenja za nove zastoje. Treba se čim prije vratiti rješavanju problema u Agrokoru. Radi se o pitanju od presudne važnosti za naše gospodarstvo i ne smijemo si dopustiti više niti jedan korak unatrag”, kazao je Burilović.

U Banskim dvorima tijekom cijelog dana traju razgovori u vezi situacije u Agrokoru nakon što je izvanredni povjerenik Ante Ramljak podnio ostavku, a očekuje se da tijekom poslijepodneva premijer Andrej Plenković održi konfereciju za novinare.

Iz Agrokora su jutros službeno potvrdili da je izvanredni povjereni Ramljak podnio neopozivu ostavku predsjedniku Vlade Republike Hrvatske.

U obrazloženju ostavke Ramljak navodi da je zajedno sa suradnicima i zaposlenicima Agrokora stabilizirao poslovanje te da je očuvana zaposlenost, spriječena propast dobavljača i stvoreni preduvjeti da sada vjerovnici mogu i trebaju ispregovarati nagodbu do kraja.

“Nažalost, neizvjesnost koja je bila stvorena vezano uz moj ostanak na mjestu izvanrednog povjerenika snažno radi protiv ovog procesa. Neopozivu ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika dajem kako ne bih osobno postao prepreka postizanju nagodbe. Vjerovnicima i zaposlenicima Agrokora, koji su jedini bitni i zbog kojih postoji postupak izvanredne uprave, zahvaljujem na povjerenju i podršci”, stoji u Ramljakovom obrazloženju.

Prema Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, Trgovački sud u Zagrebu može opozvati izvanrednog povjerenika te imenovati novog u bilo koje doba na prijedlog Vlade.

Zakonom je definirano da izvanredni povjerenik može biti svaka osoba koja ispunjava uvjete za člana uprave sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima. On može imati i zamjenike, koje također na prijedlog Vlade imenuje sud. Sud je, također, isključivo nadležan za nadzor izvanrednog povjerenika.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner