TREBA DJELOVATI: Papa kaže da je vrijeme za dogovor o klimatskom zatopljenju sada ili nikada

FaH

Papa Franjo je ocijenio u ponedjeljak da je klimatsko zatopljenje dovelo svijet na rub samoubojstva i da međunarodna zajednica, okupljena u Parizu na konferenciji o klimatskom zagrijavanju COP21, mora djelovati sada ili nikada.

“Nisam siguran u rezultate COP21, ali mora se djelovati sada ili nikada”, rekao je papa Franjo novinarima u zrakoplovu kojim se iz Afrike vraća u Rim.

Od konferencije u Kyotu 1997. “malo je postignuto i svake godine problemi su sve teži. Nalazimo se na rubu samoubojstva”, naglasio je argentinski papa. “Gotovo svi nazočni u Parizu žele nešto učiniti. Vjerujem da će to ostvariti, imaju dobru volju i molim se za to”, rekao je.

Papa Franjo je jako angažiran u borbi protiv klimatskog zagrijavanja kojem je u proljeće posvetio veliku encikliku gdje je naglasio da klimatsko zastranjenje otežava životne uvjete siromašnih, pogoduje zagađenju, prirodnim katastrofama, bolestima, ratovima i migracijama.

Papa se zalaže za jedan oblik smanjenja temperature i za energetsku revoluciju koja bi dovela do potpunog napuštanja fosilnih energija.

On je više puta tražio da COP21 završi obvezujućim sporazumom u kojem bi najbogatije zemlje financijski i tehnički pomagale najsiromašnijima ispuniti tu ekološku revoluciju.

Svetu Stolicu je na otvorenju konferencije COP21 predstavljaio kardinal Pietro Parolin, druga osoba Svete Stolice koji se odvojio od papinog izaslanstva u Africi i otputovao u Pariz.

Komentiraj