HINA /Zvonimir KUHTIĆ

‘Tražit ćemo da Sabor ukine pokroviteljstvo nad Bleiburgom’

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin u ponedjeljak je za HRT izjavio kako će od Predsjedništva Sabora tražiti da ukine pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu.

“No, ne vjerujem da će išta biti od ove inicijative s obzirom na sastav Predsjedništva. HDZ-ovcima je od istine puno važnije zastupati ono što barem kod dijela njihovih birača izaziva dosta veliku potporu”, rekao je Gebin.

Komentirajući Inicijativu “Narod odlučuje” i kampanju za referendum o izbornom sustavu, Grbin je rekao kako je prvi prijedlog o tri preferencijalna glasa nešto o čemu bi se moglo razgovarati. “Ali, to je samo bacanje magle. Pravi cilj je ukidanje prava nacionalnih manjina. U hrvatskoj javnosti se pokušava prikazati da zastupnici koji su izabrani iz reda nacionalnih manjina ne uživaju gotovo nikakvu potporu, da su izabrani samo sa 5 ili 10 glasova. Ali primjerice, neki od tih zastupnika koji su izabrani u 12. izbornoj jedinici dobili su dvadesetak puta više glasova od predsjednika Hrvatskog sabora. Zašto bi predsjednik Hrvatskog sabora koji je dobio 20 puta manje glasova od jednog zastupnika nacionalnih manjina imao pravo odlučivati o proračunu, a zastupnik nacionalnih manjina ne”, kaže.

Grbin je priznao da je SDP sam kriv za lo rejting stranke. “Nezadovoljan sam situacijom u kojoj imamo najgoru vladu u 28 godina hrvatske neovisnosti, a da mi kao najveća oporbena stranka ne uspijevamo na tome kapitalizirati. Čini mi se da ne radimo dobro, čini mi se da ima puno grešaka u našem radu i komunikaciji, izboru tema”, poručio je.

Komentiraj