TRAŽIO POTPORU OD KOLEGA IZ VB I BIH Erjavec: Arbitražni proces je “živ”

HINA / Daniel NOVAKOVIČ / STA

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak da je arbitražni proces “živ” i da očekuje da će arbitražni sud nastaviti rad.

Erjavec u razgovoru za Slovensku televiziju kazao kako je u svome stajalištu da arbitražni proces nije propao dobio i potporu nekoliko sugovornika na Bledskom strateškom forumu koji je počeo u ponedjeljak, među ostalim od britanske državne ministrice u ministarstvu vanjskih poslova barunice Joyce Anne Anelay.

“Arbitražni postupak je živ, za mene je bitno da predsjednik arbitražnog suda Guillaume što prije odredi dva nova arbitra, kako bi se proces nastavio i rezultirao obvezujućom presudom”, kazao je Erjavec.

 

  • Slovenski ministar tvrdi da Hrvatska samo “trenutačno” zagovara stajalište da je arbitražni proces zbog poznatog skandala do kraja kontaminiran i da se ne može nastaviti. On je ocijenio da je razlog takvom stajalištu skorašnja predizborna kampanja.

 

U Hrvatskoj predstoje parlamentarni izbori i na pitanju arbitraže dobivaju se politički bodovi, ocijenio je slovenski ministar koji će u utorak i dalje imati susrete s kolegama koji su došli na bledski foruum, te ih informirati o poziciji Ljubljane glede arbitraže.

Erjavec tražio potporu za arbitražu od kolega iz Velike Britanije i BiH

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u ponedjeljak je, prvog dana Bledskog starteškog foruma, s nizom sugovornika iz inozemstva razgovarao o arbitražnom sporu s Hrvatskom i tražio od njih potporu za slovenska stajališta.

O arbitraži je bilo riječi i prilikom Erjavčeva susreta s britanskom državnom ministricom u ministarstvu vanjskih poslova, barunicom Joyce Anelay.

Erjavec je nakon susreta novinarima kazao da je barunica Anelay podržala arbitražni proces kao “jedini odgovarajući instrument” za rješenje graničnog prijepora, osim ako bi se dvije države o tom problemu izravno dogovorile.

“Arbitraža je najadekvatniji način za rješavanje graničnih sporova u regiji, a Hrvatska ima neriješeno pitanje granice sa skoro svim susjednim državama”, kazao je Erjavec.

 

  • Erjavec je razgovarao i s ministrom vanjskih poslova Igorom Crnatkom, a uz pitanje isplate stare devizne štednje Ljubljanske banke štedišama u BiH, osvrnuli su se i na arbitražu.

 

Slovenski je ministar kazao da mu je kolega iz BiH rekao da je arbitraža kjedini način za rješenje sporova takve vrste ako zakaže dijalog dviju država.

Erjavec je najavio da će o problemu arbitraže s kolegama razgovarati i u utorak, drugog dana međunarodnog skupa u središtu kojega su krize u svijetu, problem izbjeglica i drugi globalni izazovi i ugroze.

Komentiraj