FaH

TRAŽI SANKCIJE: Porošenko zbog Rusije namjerava izvršiti pritisak na čelnike EU

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko namjerava u četvrtak izvršiti pritisak na čelnike Europske unije da zauzmu čvrst stav protiv Rusije zbog bojazni da bi novoizabrani američki predsjednik Donald Trump mogao potkopati zapadnu koaliciju protiv Moskve.

Porošenko će se na sastanku s visokim dužnosnicima EU Donaldom Tuskom i Jean-Claudeom Junckerom usredotočiti na političke reforme koje zahtijeva Bruxelles u zamjenu za bezvizni režim.

No, on također očekuje da će uspjeti izvršiti pritisak da se održe sankcije protiv Rusije zbog aneksije Krima i sukoba u istočnoj Ukrajini, u vrijeme kada je Trumpov izbor američku potporu doveo u sumnju.

Trumpovo izborna pobjeda u Kijevu je dočekana sa strepnjom zbog njegovih pohvala upućenih ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i njihova obećanja da će normalizirati američko-ruske odnose.

“Mislim da je fokus mora biti na situaciju u Donjecku (koji drže proruski separatisti u istočnoj Ukrajini), na rusku agresiju i proširenje sankcija”, izjavio je  ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin na lokalnoj televiziji uoči summita.

“Moramo natjerali Rusiju na poštivanje sporazuma iz Minska a za to su nam potrebni naši europski prijatelji i predstavnici Sjedinjenih Država”, dodao je Klimkin.

 

Komentiraj