FaH

TRAŽE SMJENU: Udruge iz Domovinskog rata Hribara optužuju za korpuciju

Udruge iz Domovinskog rata zatražile su u četvrtak da Vlada i ministar kulture hitno smijene ravnatelja Hrvatskog audio vizualnog centra (HAVC) Hrvoja Hribara zbog sufinanciranja danskog filma “15 minuta – masakr u Dvoru”, u kojem je za ratni zločin lažno optužena Hrvatska vojska, ali i za, kako tvrde, niz koruptivnih djela koja se godinama odvijaju u HAVC-u.

Ta su  koruptivma djela u HAVC-u moćni pojedinci sustavno godinama zataškavali, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika Udruga iz Domovinskog rata.

Predsjednica Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Zorica Gregurić istaknula je da je HAVC-ovo sufinanciranje toga spornog danskog filma s 250 tisuća kuna bilo samo ono što je potaknulo ljude i različite udruge  da progovore o korupciji i koruptivnim radnjama u HAVC-u, a u kojima se, kaže, godišnje pronevjeri oko 70 do 80 milijuna kuna.

Naglasila je da su se godinama podnosile kaznene prijave protiv ravnatelja HAVC-a Hribara, pročitavši jednu iz 2012 godine, i istaknula da su neki od tih dokumenata sada objavljeni i na internetu.

Optužila je Hribara i suradnike za niz kaznenih djela korupcije u HAVC-u, ocijenivši ih “udruženim zločinačkim poduhvatom”.

Predsjednica Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Zorica Gregurić pozvala je ministra kulture Zlatka Hasanbegovića da žurno, temeljem zakonskih ovlasti razriješi Hribara.

Također, pozvala je i glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i ravnateljicu USKOK-a Tamaru Laptoš da napokon reagiraju na kaznene prijave protiv Hribara te “stanu na glavu ovoj koruptivnoj hobotnici”.

Udrugu zagrebačkih branitelja Vukovara Zoricu Gregurić podržali su danas i Rozalija Bartolić, predsjednica Udruge udovica Domovinskog rata Zagreba kao i Vlado Ošus u ime Udruge zatočenika srpskih koncentracijskih logora.

Komentiraj