EPA/THAI NAVY SEAL

TRAŽE SE ALTERNATIVNI NAČINI ZA SPAS U špilji s dječacima pada razina kisika

Brojni spasitelji u petak vode veliku bitku s vremenom u pokušaju da iz poplavljene špilje na Tajlandu spase 12 mladih nogometaša i njihovog trenera, koji su tamo zarobljeni. Nove mnsunske kiše prijete akciji spašavanja, a pojavila je i nova velik briga za spasitelje. Naime, razina kisika u području gdje su dječaci drastično se smanjila.

Zapovjednik marinaca koji vodi operaciju rekao je kako se pvotno mislilo da dječaci mogu ostati u špilji dosta vremena, aili pilike su se sada promijenila. “Imamo oganičeno vrijeme”, kazao je. Opasnost koja prijeti dječacima dodatno je naglašena noćas, kada je iskusni ronioc, 38-godišnji bivši marinac Saman Gunan preminuo nakon što je pod vodom pao u nesvijest.

“Uvjeti u špilji su vrlo teški. Pošto je ostavio rezervoar s kisikom, na povratku je izgubio svijest. Njegov mu je kolega pokušao dati prvu pomoć, ali nije uspio”, rekao je zapovjednik SEAL-a admiral Apakorn Yuukongkaew. “Nećemo dopustiti da njegova žrtva bude uzaludna. Nastavit ćemo dalje”, rekao je Apakorn, prenosi agencija Reuters.

Zbog novonastalih uvjeta, piše CNN, traže se alternativni načini za spašavanje zarobljenij dječaka. Traga se za prirodnim dimnjacima, rupama u tlu na površini koje bi mogle biti povezane s dječacima.

Dramatična potraga i operacija spašavanja juniorskog nogometnog tima koji je nestao 23. lipnja činila se kao da se privodi kraju kada je ekipa britanskih i tajlandskih ronioca pronašla dječake u ponedjeljak navečer zbijene na malom, blatnjavom sprudu u poplavljenoj špilji. Ali sada se pažnja usmjerila na to kako skupinu vratiti natrag kroz nekoliko kilometara opasno poplavljenih podzemnih tunela.

Rodbina dječaka okupila se u četvrtak blizu špilje, a jedna je majka rekla da još nije bila u mogućnosti kontaktirati sa sinom. Zatočenim dječacima spasioci su poslali hranu, vodu i medicinske potrepštine te istovremeno pumpaju vodu iz tunela kako bi smanjili njezinu razinu i time olakšali akciju spašavanja.

Meteorološka služba upozorila je u četvrtak kako veći dio sjevera zemlje, uključujući pokrajinu Chiang Rai, od 7. do 12. srpnja opet može očekivati jake pljuskove.

Komentiraj