Travanj će biti “mjesec zatvaranja” Rijeke 2020, europske prijestolnice kulture

Umjesto jednokratne manifestacije zatvaranja Europske prijestolnice kulture u Rijeci odlučeno je da cijeli travanj bude mjesec zatvaranja, izvijestila je u ponedjeljak direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota.

Na konferenciji za novinstvo u RiHubu u Kregar Šegota i ravnatelji gradskih ustanova u kulturi te čelne osobe udruga predstavili su pedesetak događanja različitih kulturno-umjetničkih formi, planirana za travanj. No, istaknuto je, izvođenje tog programa ovisi o razvoju epidemiološke situacije.

Kregar Šegota najavila je da program u travnju počinje izložbom fotografija Retrovizor u Exportu na Delti, koja dokumentira brojne značajne trenutke EPK protekle godine.

Izdvojila je i otvaranje instalacija u sklopu programskog pravca Lungomare Art, instalacije “Kapi” Smiljana Radića  Marcele Corree iznad Baške na Krku te radova Jirija Kovande i Nike Laginje u Voloskom.

Bogat pripremljen koncertni program najugroženiji je mogućim novim epidemiološkim mjerama, a među koncertima su nastup riječke grupe Grč i dijela Riječkog simfonijskog orkestra u središnjoj ribarnici te Nene Belana i Fiumensa na balkonima Riječkoga nebodera.

Neki od istaknutijih elemenata programa mjeseca zatvaranja EPK su i praizvedba opere Zorana Juranića po  pronađenom libretu Janka Polića Kamova, u režiji Caterine Panti Liberovici i pod ravnanjem skladatelja Juranića.

Tu je i koncert Riječkog simfonjiskog orkestra s djelima Stravinskog i Mahlera, izložba “Nepoznati Klimt – Ljubav, smrt, ekstaza” s ranim radovima Gustava Klimta u Palači šećerane.

Najavljena je i izložba Ivana Kožarića “Odletjeti u eter ili ostati na zemlji” u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, a u staroj zgradi Muzeja grada Rijeke otvorit će se izložba “Moda i strip” s više od stotinu eksponata koji oslikavaju vezu stripa i mode.

Priredit će se vođene tematske šetnje gradom za odrasle i djecu vikendima, zaključne dvije manifestacije programa 27 susjedstava u Mrkopljlu i Vrbniku, lutkarske predstave i niz drugih događanja.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je kako je izuzetno zadovoljan onime što se uspjelo postići u Rijeci u sklopu EPK u okolnostima pandemije. Izvedeno je više od 400 različitih događanja i 2020. godina će, unatoč svemu, u Rijeci ostati upamćena kao godina Europske prijestolnice kulture, rekao je.

Obersnel je ustvrdio da je najznačajnije nasljeđe godine EPK uređenje kompleksa Benčić, s novim Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, Muzejom grada Rijeke i uskoro otvorenom Dječjom kućom te sljedeće godine dovršenom zgradom Gradske knjižnice.

Da nije bilo godine EPK sigurno ne bismo to mogli ostvariti u ovom razdoblju, istaknuo je.

Ustvrdio je da je Rijeka pokazala kako se projekt može ostvariti i u ovakvim izvanrednim i teškim okolnostima.

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar ocijenio je da je publici predstavljen program vrijedan pažnje za kojeg bi bilo šteta da nije priređen. Nakon završetka godine EPK moći ćemo analizirati i procjenjivati čime smo više, a čime manje zadovoljni, rekao je.

Komentiraj