Transrodnim atletičarkama zabrana natjecanja u ženskoj kategoriji na međunarodnim natjecanjima

Svjetska atletika zabranila je transrodnim atletičarkama natjecanje u ženskoj kategoriji na međunarodnim natjecanjima.

Predsjednik upravnog tijela, Lord Coe, rekao je da nijednoj transrodnoj sportašici koja je prošla kroz muški pubertet neće biti dopušteno natjecanje u natjecanjima za svjetsku rang listu od 31. ožujka. Osnovat će se radna skupina koja će provesti daljnja istraživanja o smjernicama za prihvatljivost transrodnih osoba. “Nećemo zauvijek odbiti”, rekao je.

Lord Coe je dodao da je odluka “vođena sveobuhvatnim načelom zaštite ženske kategorije”. Svjetsko atletsko vijeće također je glasovalo za smanjenje količine testosterona u krvi dopuštene za sportaše s razlikama u spolnom razvoju (DSD), kao što je Caster Semenya iz Južne Afrike.

DSD sportaši morat će smanjiti razinu testosterona u krvi na ispod 2,5 nanomola po litri, s pet, i moraju ostati ispod tog praga dvije godine kako bi se u bilo kojem slučaju mogli natjecati međunarodno u ženskoj kategoriji.

Prema prijašnjim propisima, DSD sportaši su bili ograničeni samo u disciplinama u rasponu od 400 m do milje.

Uvest će se privremene odredbe za DSD sportaše koji se već natječu u prethodno neograničenim događajima, zahtijevajući od njih da snize razinu testosterona ispod 2,5 nmol/L najmanje šest mjeseci prije nego što im se ponovno dopusti natjecanje, doznaje BBC.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner