Transplantirani organi ubijenog Splićanina. “Neka živi u drugoj djeci”, poručila njegova majka

U KBC-u Zagreb izvedena je prva transplantacija pluća nakon više od 10 godina, operacija je trajala čak 12 sati. Pacijent koji je primio nova pluća je muškarac od 50-tak godina i za sada je stabilno. U isto vrijeme u susjednoj je sali u tijeku bila i transplantacija srca, javlja RTL Danas.

Svi organi su istog donora, 32-godišnjeg Branka Mijatovića iz Splita, koji je preminuo u četvrtak navečer, nakon što je nekoliko dana ranije propucan u glavu.

Osim u KBC-u Zagreb, transplantacije njegovih organa izvedene su i u Kliničkoj bolnici Merkur.

“Ova transplantacija jetre od istog darivatelja jetre. Organi su otišli i na KBC Zagreb i kod nas u Merkur. Kod nas je transplantacija prošla dobro. Kolega Jadrijević je jutros presadio jetru, naši urolozi su transplantirali jedan bubreg, a ono što je posebno važno kako smo čuli danas, srce i pluća su uspješno transplantirani na KBC Rebro”, kazao je RTL-u specijalist opće, dječje i digestivne kirurgije KB-a Merkur Danko Mikulić.

Naglasio je da je u pitanju veliki uspjeh,

“Kolege su uspjele aktivirati program nakon, čini mi se, više od 15 godina. Zapravo, nadamo se da će ovo konačno biti jedan pravi zamah te jedine transplantacije koja je, da tako kažem, kod nas u Hrvatskoj malo šepala.

Odnosno, ona se vršila u suradnji s kolegama u Beču, gdje su pacijenti zapravo prije i poslije transplantacije zapravo vođeni u Hrvatskoj, ali se sama transplantacija vršila u Beču gdje je jedan od većih europskih centara za transplantaciju pluća.

Sada će konačno naši kolege i taj važni segment odrađivati ovdje, što je veliki uspjeh za transplantacijsku medicinu Hrvatske”, kazao Danko Mikulić.

“Nije zaslužio da završi na ulici propucane glave”

Podsjetimo, Branko Mijatović iz Splita, u ponedjeljak je ustrijeljen u glavu i izbačen iz automobila na Klisu, a preminuo je u četvrtak u splitskoj bolnici. Imao je 32 godine. Njegova majka potvrdila je tu vijest u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju. Njegove organe odlučila je donirati.

“Neka živi u drugoj djeci”, rekla je tada majka.

“Kakav god da je bio, moj sin nije zaslužio da završi kao pas na ulici propucane glave. Ne on, nego nitko to ne zaslužuje. On je 6. veljače trebao ići na odsluženje kazne u Remetinec, a već neko vrijeme prije toga družio se sa Sandrom Firićem, koji je dolazio u moju kuću i zvao me ‘majko, mamita’. Negdje prije godinu dana, a imam i snimku, Firić je došao ispred mog obiteljskog stana i prijetio mom sinu: ‘Majku ti mrtvu je**m, ubit ću vas sve.’ Ovo govorim da se vidi da sve ovo što se dogodilo nije bilo slučajno. Dakle, doslovno se radi o tome da je Firić oteo mog sina i iskorištavao ga da za njega dila drogu”, ispričala je majka.

Podsjetimo, Branko Mijatović je u ponedjeljak navečer nađen na staroj kliškoj cesti bez svijesti i s propucanom glavom, što je potvrdila i policija. Ozljede su bile smrtonosne.

 

Komentiraj