Transparentnost pravosuđa: Konačno objavljene imovinske kartice sudaca i državnih odvjetnika

Javno su objavljene imovinske kartice svih hrvatskih sudaca i državnih odvjetnika, koji je oko 1700 u Hrvatskoj. Podaci su objavljeni na internetskoj stranici Državnog sudbenog vijeća, gdje se može pretražiti imovina, prihodi i obveze pojedinog suca ili državne odvjetnice, kao i imovina njihovih partnera ili maloljetne djece, ako ih imaju.

Time su pravosudni dužnosnici konačno ustupili svoje imovinske kartice javnosti, kao što je to dosad bila obaveza državnim dužnosnicima, poput ministara, saborskih zastupnika, sudaca Ustavnog suda i drugih.

Imovinske kartice sudaca i do sada su bile dostupne, međutim, za to se prvo morao uputiti zahtjev s obrazloženjem Državnom sudbenom vijeću. Dugo je trajao proces objave podataka. Bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković još je prije četiri godine krenuo s najavom ovoga, no sve se odužilo. Zanimljivo je da su kartice objavljene 4. siječnja, ali na internetskim stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave te Državnog sudbenog vijeća ništa nije navedeno.

Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda

Predsjednik Vrhovnog suda, Đuro Sessa, suvlasnik je kuće s okućnicom u Dubrovniku veličine 650 kvadrata, vrijedne sedam i pol milijuna kuna. Kuća je dio obiteljskog nasljedstva, a u obitelji je od 1907. godine. Sessa vozi automobil VW Tiguan iz 2017. vrijedan 170 tisuća kuna, uštedio je 29 tisuća eura, ima prihod od zakupa te naknade za rad u Državnom izbornom povjerenstvu i Arbitražnom vijeću HGK.

Sessina supruga upisala je štednju od 20 tisuća eura koju je dobila od njega te stan od 40 kvadrata u Velom Lošinju, procijenjen na 292 tisuće kuna. Navedeno je da je Sessa nekretninu kupio pomoću zajma od obitelji, ali i “sredstvima od odštete koju je naplatio nakon dobivene parnice protiv Večernjeg lista, Slobodne Dalmacije, HSP-a i Dobroslava Parage”.

Zlata Hrvoj-Šipek, glavna državna odvjetnica

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek vlasnica je stana i garaže u Karlovcu kupljenih kreditom, vrijednih 1.470.000 kuna, a posjeduje i darovano građevinsko zemljište veličine 1003 kvadrata te je suvlasnica četvrtine još jednog zemljišta veličine 9423 kvadrata, što je stekla nasljedstvom.

Posjeduje i 138 dionica Hrvatskog Telekoma vrijednih nešto manje od 14 tisuća kuna te ima štednju u iznosu 30 tisuća eura. Godišnje uprihodi još 5840 kuna naknade za rad u Ispitnom povjerenstvu za polaganje pravosudnih ispita. Od obveza, otplaćuje kredit od 20 tisuća eura.

Darko Klier, predsjednik Državnoodvjetničkog vijeća

Predsjednik Državnoodvjetničkog vijeća, ali i zamjenik Zlate Hrvoj-Šipek, Darko Klier, prijavio je dva stana u Ludbregu; oba veličine 70-ak kvadrata, jedan kupljen, a drugi stečen nasljedstvom. Posjeduje umjetnine ukupno vrijedne 100 tisuća kuna, a priuštio si je i ručni sat Omega Seamaster vrijedan 30 tisuća kuna.

Stalni prihod Klieru iznosi od 35 do 36 tisuća kuna bruto, a kao predsjednik DOV-a uprihodi još četiri tisuće kuna mjesečno. Član je Povjerenstva za polaganje pravosudnih ispita, za što zaradi 175 kuna po kandidatu. Obavlja i funkciju predsjednika Žalbenog vijeća za antidoping HZJZ-a, za što dobije 750 kuna po sjednici. Od najma, nije specificirano čega, uprihodi još 700 kuna mjesečno. Štednje i kredita nema, plaća pet tisuća kuna mjesečno za leasing BMW-a 520D.

Komentiraj