Institut za javne financije analizirao i ocijenio transparentnost proračuna županija, gradova i općina

Institut za javne financije

Institut za javne financije i ove je godine analizirao i ocijenio transparentnost proračuna svih županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj.

Prezentacije rezultata i uručivanje priznanja najboljima održano je u Kući Europe u Gradu Zagrebu. Transparentnost uprave podrazumijeva objavu potpunih, točnih, pravovremenih i razumljivih informacija o proračunima, jer se time poboljšava i komunikacija s građanima i potiče povjerenje i odgovornost. O transparentnosti su uz ministra financija Zdravka Marića i ministra uprave Lovre Kuščevića govorili i Manica Hauptman, ekonomska savjetnica u predstavništvu Europske komisije u RH, Goran Pauk predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan, Zlatko Brlek, gradonačelnik Klanjca, Štefica Sirutka, načelnica općine Đelekovec te Mihaela Bronić, znanstvenica u Institutu za javne financije i Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije.

Za potrebe istraživanja, proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama jedinica lokalne i područne samouprave. Uočeno je da se prosječna transparentnost proračuna lokalnih jedinica iz godine u godinu poboljšava te u ovom ciklusu iznosi 3.1. Po prosjeku svih lokalnih jedinica na svome području, najtransparentnija je Primorsko-goranska županija, dok su ‘peticu’ iz transparentnosti osvojile i Karlovačka, Bjelovarsko-bilogorska, Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Međimurska, Osječko-baranjska, Sisačko-moslavačka, Šibensko-kninska, Varaždinska, Zagrebačka i Zadarska. Po vrstama lokalnih i regionalnih jedinica, županije su u prosjeku vrlo transparentne (4.6), gradovi su relativno dobri (3.7), a općine još uvijek ne zadovoljavaju (2.8).

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan, Goran Pauk u obraćanju je izrazio zadovoljstvo prosječnim rezultatom svih županija, ali i rezultatom Šibensko-kninske županije.

“Stalno nam je do ovog istraživanja i zbog građana koji jedino u transparentnu upravu mogu imati povjerenja. Znamo da je naš projekt OTVORENI PRORAČUN (hrvzz.hr/otvoreni_proracun/) ipak iskorak u želji da javnost ima potpuni i pravovremeni uvid u trošenje javnog novca. Vjerujemo da možemo napraviti još neka poboljšanja i uvjeravam vas da već danas analiziramo mogućnosti vezane uz izradu jedinstvenih proračunskih vodiča te procesima participativnog budžetiranja”, rekao je Goran Pauk.

Više o istraživanju i rezultatima provjerite na: http://www.ijf.hr/hr/publikacije/serijske-publikacije/12/newsletter/110/proracunska-transparentnost-zupanija-gradova-i-opcina-studeni-2016-ozujak-2017/1251/.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]